„Servicii de Kinetoterapie gratuite la domiciliu” … la final de an universitar!

Vineri, 13 iunie 2014, a avut loc, la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași din Tătărași, Str Vasile Lupu, nr 134, întâlnirea cu studenții din ultimul an al Facultății de Educație Fizică și Sport, Specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială, din cadrul Univ Al I Cuza Iași, care au realizat activități de voluntariat în perioada octombrie 2013 – iunie 2014. Evenimentul a urmărit atât evaluarea serviciilor oferite de voluntari pe parcursul anului universitar, cât și acordarea de adeverințe conforme cu activitatea și implicarea lor.

Istoria programului„Servicii de Kinetoterapie gratuite la domiciliu” a început acum 7 ani, în 2007, în baza unui parteneriat cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), Specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială având drept scop îmbunătăţirea funcţiilor neuromotorii ale persoanelor cu dizabilităţi şi a stării lor de sănătate. Începând cu anul 2008, activitatea voluntarilor s-a extins și în rândul persoanelor vârstnice, imobilizate total sau parțial la domiciliu pe fondul unor dificultăți de sănătate. În perioada octombrie 2013 – iunie 2014 serviciile de kinetoterapie s-au realizat la domiciliu unui numar de 26 de persoane cu diverse afecțiuni de motricitate, iar numărul voluntarilor implicați activ a fost de 35 studenți.

Activitatea coincide cu parcursul unui an universitar, serviciile fiind oferite la domiciliul beneficiarilor, în mod gratuit, de către sudenții din ultimul an și de la master. Voluntarii implicați sunt supervizaţi de asist. univ. drd. kt. Marius Neculăeş, reprezentantul facultății pentru acest program.

Încă de la început, proiectul a avut efecte benefice, atât în rândul voluntarilor implicați prin obținerea unei prime experiențe în domeniu și formarea unor deprinderi de a lucra cu diverse persoane cu deficiențe, cât și în rândul beneficiarilor care au solicitat în mod consecvent serviciile acestora.

În continuare redăm câteva impresii:

Am avut ocazia să observ că un kinetoterapeut este mai întâi „psiholog”și apoi terapeut în recuperarea fizică a pacientului. Voluntariatul a fost pentru mine primul contact cu un pacient, iar faptul că era dependent într-o oarecare măsură m-a responsabilizat mai mult. (voluntar)

Ni s-a demonstrat că practica se contrazice de foarte multe ori cu literatura de specialitate. Diagnosticele întâlnite la pacienți a provocat în noi dorința de a ne documenta și astfel ne-am îmbunătățit „dosarul de informații”. (voluntar)

Activând pentru prima dată în domeniul kinetoterapiei la domiciliu și cunoscând un pacient minunat, mai întâi ca om și apoi ca pacient, a dezvoltat în mine, viitor kinetoterapeut, empatia față de de aproapele în suferință și dorința de a fi folositor unui om ce are cu adevărat nevoie de ajutor. “Un bun kinetoterapeut trebuie să fie și un bun psiholog” (voluntar)

Copilul D.P, a beneficiat de kinetoterapie mai mulți ani, și, atât eu, cât și fetița, am fost mulțumite de prestația studenților din anul terminal de la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Sunt adevarați profesioniști! Suntem foarte mulțumiți de Centrul Caritas și ne dorim o colaborare pe termen lung. (părinte)

Transmitem, la final de articol, mulțumiri voluntarilor ce au oferit servicii de kinetoterapie gratuite la domiciliul beneficiarilot, și în mod special, domnului asist. univ. drd. kt. Marius Neculăeş care s-a implicat în derularea cu succes a acestui program.

Tereza Andrici, asistent social CRPD Iași

Citit 1425 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 00:13