Fii de Romania

29 Iunie 2015

Fii de Romania - Ziua 1

" Fii de România"

În perioada 22 -27 iunie copii din cadrul celor două centre Don Bosco, Iaşi şi respectiv Buruienesti, au participat la campusul de vara " Fii de România", o tabără plină de tradiţii, obiceiuri, costume şi cântece romaneşti. În cele cinci zile de tabăra copii au avut parte de diferite ateliere dar şi activităţi care au făcut ca această experienţă să fie una dintre cele mai frumoase din an, una care a lăsat în urma cele mai frumoase amintiri, amintiri demne de pus în rama şi păstrat în suflet.

Prin intermediul celor petrecute în cele 5 zile romaneşti am dorit să insuflăm copiilor dragostea faţă de ţara lor, prin cunoaşterea tradiţiilor, obiceiurilor, istoriei şi geografie fiecărei regiuni în parte. Şi cum altfel puteau să facă acest lucru decât prin joc şi joaca, astfel au trecut rând pe rând pe la atelierul de muzica populară, iar văile de la Pralea răsunau de glasul lor cristalin ce îngâna cântece tradiţionale, dacă a fost cântec cum altfel se putea decât şi cu dans, astfel copii au trecut pe la atelierul de Dans, ocazie cu care paşii i-au purtat în ritm de horă spre meleagurile minunate din fiecare regiune a ţării lor.

Şi pentru ca totul să prindă culoare copii împreună cu responsabilă de la atelierul de Ţesătoare au croit costume tradiţionale, în ii şi catrinţe, în nădragi şi cojoace copii au fost încântaţi să vadă cum arata costumele pe care strămoşii noştri le purtau în sat la horă. În toată această săptămâna asemeni unui război de ţesut şi ei au inadit forele unor poveşti şi basme tradiţională din zona pe care o reprezentau, astfel aceste poveşti un fost însoţite de un decor cu drag realizat în cadrul atelierului " Muzeul ţăranului român", de la porţi şi garduri şi până la ulcele şi oale tradiţionale toate acestea au îmbrăcat în tradiţie sceneta care a fost pusă în scenă de fiecare echipă în parte.

Incursiunea imaginara prin ţară a fost făcută în cadrul Atelierului de Cultură Civică ocazie cu care copii au putut afla mai multe despre istoria şi geografia regiunii lor, despre obiectivele turistice şi despre obiceiurile din aceste regiuni. În aceeaşi măsură copii au fost de-a dreptul fermecaţi de momentul în care au trebuit să construiască o machetă a regiunii lor şi au fost ei cei care au pus punctele pe harta şi ca într-o poveste în care timpul se opreşte şi putem să ne transpunem din loc în loc cu repeziciune au cutreierat cărările patriei din oraş în oraş, de la munte la mare, de la sud la nord, de la poveştile lui Ivan Turbinca şi până la Cea a lui Suca din schiţele lui Amza Pelea.

După atâta dans, plimbat prin ţară, cântece şi construit de poveşti şi tradiţii copii au reuşit să petreacă timp şi în cadrul atelierului de Bucătărie, au realizat bucate tradiţionale din fiecare regiune incantaţi fiind de a descoperi cum se mănâncă şi în alte părţi aşa că din mâinile lor iscusite am putut gusta cartofi munteneşti, găluşte cu gem, preparate din peşte şi alte minunăţii ca ieşite din cuptoarele de aur din Sărea în Bucate.

În liniştea naturii ce ne înconjura şi sentimentul de acasă şi ţara Românească ce s-a creat în jurul nostru copii au avut ocazia să îşi aline inimile în cadrul Atelierului Sufletului, linişte, relaxare, autocunoaştere şi înţelegerea gândurilor şi emoţiilor, asta a fost în acest atelier magic în care copii au simţit cât de mult ne pasă, cât de mult îi iubim, cât de mult înseamnă.

O săptămână plină, grea, obositoare, colorată, veselă, plină de nou şi miraculos, o săptămână în care cu toţii ne-am simţit " Fii de România", este minunat să ne întoarcem la origini, să ne înţelegem neamul şi patria, să ne cunoaştem tara, să o iubim şi să ne dorim să rămânem aici pentru a fi de România.

Le mulţumim tuturor celor care au crezut în noi, în ideea noastră de a aduce România mai aproape de sufletele celor care cu greu ies din localitatea natală, şi care deseori cred că Bucureştiul este o altă ţară nicidecum capitala ţării lor. Fără voi nu am fi reuşit şi ne dăm jos pălăria în fără altruismului şi bunătăţii de care aţi dat dovada, aţi pus un tricolor veşnic în sufletele celor 60 de Fii de România care au avut parte de vacanţa vieţii lor.

În topul supereroilor îi reamintim pe: Velpitar, Iasisting, Imperia Imobilia, Cabinet psihologie individuală Virginia Timofte, Doru Timofte, Mazilu Roxana, Livia Carligeanu, Bibu Cristina, Cristian Paulet, Sabrina Zanolari, Sucaciu Catalina Mihaela, Fundaţia Issaberi - Franţa si Uberum SRL (din Braila), fără de care Superpolonic, Superviteza şi SuperEne nu şi-ar fi dus planul la capăt.

Nu în ultimul rând dorim să le mulţumim şi să ne scoatem pălăria în fără celor care au rezistat eroic în cele 5 zile de poveste, supervoluntarii noştri: Adina Balint, Alexandra Pauleti, Alexandru Pericica, Alin Diac, Ana Maria Irimia, Ana Maria Tulbure, Andreea Ghergut, Andreea Tulbure, Andrei Tamaş, Ariana Bulai, Beatrice Tulbure, Bogdan Balteanu, Costel Sandu, Cristina Ocneanu, Emilian Hodoroaba, Ermina Agu, Georgiana Agreci, Iosif Bahnaru; Lina Tosi, Maria Buzău, Marta Patrascu, Mihaela Palaghia, Nina Felicia Enache, Olga Rusu, Roxana Sabina Oprea, Sescu Iulian, Simona Andreia Mihaes, Valentin Giurgica care au reuşit să îi îndrume pe copii în a creea adevărate minuni.

Asta a fost o săptămână de neuitat, o poveste cu final fericit.

Citit 898 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iulie 2015 15:32

« Ianuarie 2018 »