Inundații 2005

01 Mai 2005

Inundaţiile din timpul lunilor de vară din 2005 au afectat câteva regiuni ale României şi au cauzat pagube cu efecte pe termen lung. Moldova a fost regiunea cea mai grav afectată.  Apa a ucis 22 de persoane si mii de animale, iar oamenii si-au pierdut toate bunurile. În total au fost afectate 110 sate si orase iar pagubele sunt impresionante: 3.571 case complet distruse, 2.993 case in pericol de prabusire, 18.563 case afectate, 323.628 hectare teren agricol afectate.

1. Intervenția de urgență

Echipele Centrului Diecezan Caritas Iași au intervenit imediat pentru a ajuta sinistrații.  Am pornit de la distribuţii de ajutoare de urgenţă. În primele zile după dezastru, în orice localitate afectată domneşte haosul şi oamenii sunt speriaţi şi traumatizaţi. Am pornit cu inimile deschise, să ajutăm acolo unde este nevoie, şi cu ce este nevoie. Ideea de la care am pornit a fost aceasta: nu suntem cu nimic mai buni că nu am fost noi cei loviţi de suferinţă, însă dacă Dumnezeu ne-a dat misiunea de a-i ajuta pe aceşti oameni, trebuie s-o facem cum putem mai bine.

 Echipele Caritas au distribuit  în 25 de localități afectate (jud. Bacău, Vrancea și Galați și Iași) 9500 de pachete cu alimente, 11.800 de pachete cu produse de igienă personală și 1.100 de pachete cu produse specifice pentru copii până la 2 ani precum și pături, apă potabilă și cizme de cauciuc.

                 Toate distribuţiile au fost organizate de Caritas (pachetele nu au fost date altor instituţii sau autorităţi pentru distribuire ulterioară) şi au fost date personal beneficiarilor.

                 Caritas a continuat intervenția pe termen lung

2) Reparația caselor

                 Centrul Diecezan Caritas a continuat să ajute sinistrații pentru a reveni condiții de trai decente pe termen lung. Astfel, a fost angajată o echipă de şase tineri ingineri constructori, coordonată şi supervizată de către un arhitect care au evaluat situația caselor avariate.  Ei au făcut o documentare tehnică pentru fiecare casă conţinând o descrier e a casei, pagubele cauzate de inundaţii, propuneri pentru reparația casei şi o listă a tuturor materialelor de construcţie necesare. Apoi Caritas a distribuit familiilor materialele necesare și un set de unelte de lucru, iar oamenii au făcut reparațiile sub îndrumarea tehnicienilor. Au fost reparate 200 de case din localitățile: Apa Asău, Preluci, Goioasa și Tg. Ocna (jud. Bacău).

 3) Construcția caselor

 Dincolo de programul de reparații,  Caritas a construit 40 de case.  Primele 10 case au fost construite pana la finele anului 2005 în Dărmănești, jud. Bacău, pentru familiile ale căror case au fost distruse în totalitate.

 În primavara anului 2006 au fost construite și celelalte 30 de case în Cosmesti Vale, jud. Galați, pentru familiile cu situația socială cea mai dificilă, a căror case au fost avariate în proporție de peste 50% și nu mai  puteau fi reparate. Cel mai dificil a fost alegerea beneficiarilor, deoarece toate cele 470 de familii din satul Cosmeşti au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, mai mult sau mai puţin. Au fost foarte multe case distruse complet, altele avariate grav, şi care nu mai puteau fi reparate. În final, familiile au fost selectate în urma anchetelor sociale făcute de asitenții sociali de la Caritas. Prioritate au avut familiile numeroase, familii care aveau în componenţă persoane cu handicap, sau bătrâni.

 d) Distributia de sobe si lemne de foc

Lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie au fost marcate de drumuri zilnice în comunităţile afectate pentru a distribui lemne de foc şi sobe. Nu a fost uşor să-i facem pe beneficiari să înţeleagă că nevoile sunt diverse, chiar dacă toţi au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Nu a fost uşor să-i convingem să se ajute între ei. Să-i ajute pe bătrânii care nu puteau să descarce singuri lemnele din camion. Şi aici preoţii au avut rolul de a-i stimula pe oameni să se ajute între ei, aşa cum şi Caritas ii ajută.

 În urma anchetelor sociale efectuate, s-a constatat că o nevoie urgentă pentru iarna care venea era încălzirea, deoarece în multe case,  sobele (construite tradițional din teracotă) au fost distruse de ape. Existau de asemenea multe familii care au locuit pe timpul iernii după inundații în camere sau clădiri făra nici o posibilitate de încălzire ( anexe transformate în camere sau la rude în camere fără un sistem de încălzire).  Astfel, Caritas a distribuit în total 400 de sobe în 5 localități afectate de inundații (jud. Bacău și Galați).

 De asemenea 370 de familii din 5 localități (jud. Bacău și Galați) au primit de la Caritas câte 5 metri cubi de lemn pentru a trece în siguranță iarna rece. Caritas a asigurat lemn de foc în special pentru cei care au locuit la familii gazdă și pentru familii ale căror case au fost serios avariate. Distribuiția de lemn de foc s-a dovedit a fi destul de dificilă din cauza cantității imense (1850 mc). Un camion poate transporta lemnul necesar pentru 5 familii, însamnând ca au fost necesare 54 de transporturi pentru a distribui întreaga cantitate de lemn. 

 e). Program agricol

 În primavară anului 2006 am demarat un program agricol pentru satul Cosmeşti Vale, deoarece  principala sursă de venit a oamenilor din Cosmeşti este agricultura. Astfel 400 de familii au primit câte un pachet cu seminţe pentru principalele legume, fertilizator pentru pământ, un set de unelte agricole, pui şi furaje pentru pui. Am considerat că este necesar să ajutăm persoanele afectate să revină la o viaţă normală în care singuri îşi pot lucra pământul, şi îşi pot procura hrana. Prin acest program agricol oamenii au fost impulsionaţi să-şi asigure singuri hrana fără să mai primească pachete alimentare.

 Eu personal am speranţa că aceste familii atât de greu încercate în urma inundaţiilor din  vară au trecut printr-o mare traumă dar au avut apoi șansa unui nou început pe care cu siguranță l-au apreciat și de care vor profita din plin.

 Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit și au făcut posibilă intervenția noastră complexă: colegi, voluntari, finanțatori, colaboratori, donatori.

 Când putem face un bine, ne unim forţele, fără să stăm prea mult pe gânduri. În acel moment pe primul loc este persoana care trebuie ajutată.

 

 Mihaela Condac

coordonator program

Citit 1166 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 21:52
Mai multe din această categorie:

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
X

Right Click

No right click