Reducerea riscului de dezastre

01 Mai 2007

Problema dezastrelor naturale a preocupat şi preocupă Centrul Diecezan Caritas Iaşi. După ce ani la rând a intervenit prin acţiuni de ajutor de urgenţă şi de reabilitare, în sprijinul celor loviţi de calamităţi, consideră acum că pregătirea pentru dezastre este un obiectiv la fel de important ca şi celelate tipuri de activităţi.

Astfel, in acest am implementat un proiect de preventie si pregatire a comunitatilor pentru dezastre. Proiectul s-a desfasurat in comuna Stefan cel Mare, jud. Bacau si şi-a propus să trezească spiritul de solidaritate şi de implicare în dezvoltarea comunitară a populaţiei din aceasta localitate, dar si realizarea unor perdele de protectie in principalele puncte vulnerabile in care s-ar putea manifesta fenomenul alunecarilor de teren.

In prima etapa a proiectului a fost pregatita echipa de voluntari care au mers in familii si au aplicat chestionare referitoare la cum ar trebui sa se implice comunitatea in prevenirea dezastrelor.

In luna noiembrie echipa CDC împreună cu comunitatea din Ştefan cel Mare, a derulat a doua etapă a proiectului. Ca acţiune concretă, în această etapă, s-a realizat plantarea a 1500 de puieţi de salcâm într-o perdea de protecţie care să fixeze o zonă supusă riscului alunecării de teren.
           Desi acţiunea a fost anunţată în cadrul Liturghiei duminicale, majoritatea participanţilor la acţiune a fost formată din beneficiarii ajutorului social mobilizaţi de Primărie. Este încă o dovadă a faptului că Dumnezeu lucrează prin cei care valorează puţin în ochii acestei lumi, dar prin slăbiciunea cărora se arată slava şi puterea Lui. Sperăm însă că această acţiune se va continua în primăvară şi că, atunci, întreaga comunitate va participa cu bucurie si entuziasm urmând exemplul celor care au iniţiat-o.

Eforturile noastre de preventie si de pregatirire a comunitatilor pentru calamitati naturale sunt din ce in ce mai importante, avand in vedere ca in ultimii ani tot mai multe localitati sunt lovite de inundatii si alunecari de teren.

Nici in anul 2007 nu am fost lipsiti de astefel de evenimente neplacute. In luna septembrie locuitorii din Tecuci au avut de suferit in urma ploilor abundente care au provocat grave inundatii. 600 de familii au fost afectate de aceste inundatii. Astfel, sinistratii au primit de la Caritas ajutoare de urgenta constand in pachete cu produse de curatenie, produse igienico-sanitare si haine.

Multumirea noastra este ca am reusit sa aducem un zambet pe chipurile unor oameni loviti de furia naturii, insa suntem bucurosi atunci cand eforturile noastre sunt recunoscute. O astfel de surpriza am avut in luna mai 2007 cand programul “interventii in situatii de urgenta si calamitati naturale” a fost premiat la Gala Societatii Civile, sectiunea “Servicii sociale pentru categorii defavorizate”.

Mihaela Condac

coordonator program

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:33
Mai multe din această categorie:

« Noiembrie 2017 »