Inundații 2008

26 Iulie 2008

Proiectul de interventii in situatii de urgenta si calamitati naturale si-a propus pe anul 2008 sa implementeze proiecte de prevenire a dezastrelor si proiecte de pregatirea a comunitatilor pentru dezastre. Din nefericire vremea capricioasa din vara ne-a dat peste cap planurile noastre, si din nou sate si comunitati intregi au fost ingenuncheate de furia naturii.

Incepând cu 25 iulie, inundaţiile provocate de râurile Suceava, Siret şi Prut au afectat 150 de localitati si au dus la distrugerea partiala sau totala a 8.941 de case. 21.190 de persoane au avut de suferit, apa afectandu-le gospodaria intr-o proportie mai mica sau mai mare.

Râul Siret a atins cote istorice, ajungand pe 28 iulie la 2600 mc./sec. În aceeaşi zi, barajul de la Mirceşti a cedat, şi apele Siretului au măturat tot ce le-a stat în cale. Au fost inundate localitateaRăchiteni din jud. Iaşi, precum şi  Rotunda, Buruienesti, Adjudeni şi Tamaseni, din judeţul Neamţ. Siretul însă nu s-a oprit aici, apele sale învolburate au continuat să facă daune zilele următoare inundând şi satele Săuceşti, Schineni şi Şerbeşti din judeţul Bacău.

Echipele de intervenţie ale Centrului Diecezan Caritas Iaşi in stransa colaborare cu organizatiile Caritas Roman si Bacau au monitorizat situaţia şi după o primă evaluare au distribuit încă din primele zile ajutoare sinistraţilor.

Primele 3000 de pachete cu alimente şi pături au fost distribuite în Buruieneşti şi Rotunda, localităţi foarte afectate de inundaţii. Mergând pe străzile satelor am văzut că oamenii au pierdut tot ce aveau, şi am descoperit nevoile lor. Astfel am continuat să distribuim ajutoarele în funcţie de necesităţile oamenilor.

Cele mai multe ajutoare au fost distribuite în satul Buruieneşti deoarece acest sat nu a fost mediatizat şi sinistraţii de aici nu au primit alte ajutoare. Caritas Iaşi şi Roman a distribuit aici produse de igienă personala, produse de curăţenie pentru casă, lenjerie de corp, veselă, saltele, paturi, haine şi alimente.

În localităţile Adjudeni, Tămăşeni şi Răchiteni Caritas Roman şi Iaşi a distribuit alimente, produse de igienă personală, haine noi şi dulciuri.

În judeţul Bacău, în localităţile Schineni şi Şerbeşti Caritas Iasi si Bacau au împărţit oamenilor haine, alimente şi produse de curăţat.

Vorbind cu oamenii greu încercaţi am văzut disperare, tristeţe şi resemnare. Sunt bătrâni care spun că Dumnezeu i-a lovit prea greu şi nu mai au speranţă în viitor. Sunt in acelasi timp oameni cu demnitate, care se ruşinau să ia un pachet cu ajutoare, spunând ca ei sunt oameni muncitori şi aveau în grădina tot ce le era necesar. Însă apa a distrus tot. Case, grădini, bunuri.

Mesajele de solidaritate însă nu au întârziat să apară, şi i-au încurajat pe aceşti oameni care cu greu au reuşit să găsească curajul de a merge înainte.

Dupa primele ajutoare de urgenta, pentru a fi eficienti in sprijinul acordat sinistratilor angajatii si voluntarii de la Caritas Iasi, Roman si Bacau au efectuat anchete sociale in toate satele afectate. Astfel asistentii sociali au mers din casa in casa pentru a sta de vorba cu oamenii si pentru a afla nevoile si lipsurile lor, pentru a putea interveni cat mai eficient.

Din anchetele sociale am constatat care sunt nevoile oamenilor.

Stiind ca se apropie sezonul rece cea mai mare parte a sinistratilor au ridicat problema incalzirii pentru iarna. Astfel, am hotarat sa distribuim in toate cele sase sate afectate de inundatii sobe si paturi. Beneficiarii au fost alesi in urma anchetelor sociale, dupa criteriile de selectie ale Caritas. Prioritare au fost familiile numeroase, persoanele in varsta si persoanele cu handicap. 500 de familii au avut caldura in casele lor incalzindu-se cu sobe primite de la Caritas.

Insa problemele sinistratilor nu aveau sa se opreasca aici. Apele revarsate au distrus culturile agricole din toate satele prin care au trecut. Stiind ca ocupatia principala a locuitorilor din satele afectate de inundatii este agricultura, am hotarat sa implementam un program agricol care ii va ajuta pe sinistrati in primavara in relansarea agriculturii.

520 de familii din satele afectate au primit cate un set de unelte pentru munca câmpului, un pachet cu seminte pentru principalele legume cultivate in aceste zone si fertilizator pentru pamânt.

La sfarsitul lunii decembrie 700 de familii au primit pachete consistente cu alimente de baza si dulciuri pentru a avea o masa imbelsugata de Craciun.

Suntem increzatori ca toate bunurile distribuite familiilor sinistrate au fost primite cu bucurie si ca am reusit sa aducem macar putin confort atat material cat si sufletesc celor greu incercati de apele revarsate.

Se cuvine sa multumim tuturor celor care au fost solidari cu sinistratii si au contribuit atat financiar cat si material din putinul lor, dar si voluntarilor care ne-au ajutat in munca noastra de interventie cat mai promta si eficirnta in favoarea sinistratilor.

Mihaela Condac

coordonator program