Inundații 2010

03 August 2010

Inundațiile au devenit deja un fenomen foarte cunoscut în România și mai ales în zona Moldovei. Cauzate de natura sau de oameni, inundațiile se produc, lasă în urmă pagube însemnate dar mai ales multă suferință.

Și în anul 2010 inundațiile produse au lăsat un bilanț negativ impresionant: 24 de persoane decedate, 18000 de persoane evacuate din calea apelor, sute de case au fost distruse, mii de case avariate și imense suprafețe de culturi agricole compromise.

Intervenția Centrului Diecezan Caritas Iași s-a concentrat în primul rând pe ajutoare de urgență pentru zonele afectate din județele Botoșani, Neamț și Bacău, în celelalte zone inundate intervenind alte asociații umanitare.

Astfel, încă din primele zile după producerea inundațiilor echipele Caritas au fost prezente prin psihologi și asistenți sociali care au distribuit pachete cu produse de primă necesitate și pentru a oferi suport psiho-social victimelor inundațiilor.

Au fost distribuite: 1150 pachete cu alimente, 6 tone de apă potabilă, 650 de pachete cu produse de curățenie, precum și pături și saltele. Aceste ajutoare au fost distribuite în localitățile Buruienești si Rotunda din județul Neamț, Dorohoi, Pomârla și Hilișeu Cloșca din jud. Botoșani, precum și Mărgineni și Barați din jud. Bacău.

Centrul Diecezan Caritas Iași a oferit sinistraților din Buruienești cazare la Centrul Social, punând la dispozitie saltele și pături. Un lucru pozitiv în această localitate, a fost solidaritatea localnicilor: un grup de femei din sat, care nu au fost afectate de inundații pregăteau hrană caldă pentru familiile sinistrate, alimentele fiind aduse de oameni din sat. Deasemenea, tinerii s-au organizat împreuna cu parohia și au mers în câteva case ale bătrânilor și i-au ajutat la scoaterea mâlului și dezinfectarea caselor.

Și copiii au avut parte de jocuri educative și interactive prin care li s-a explicat cât este de nociv și periculos să se joace în apa care le-a inundat satul, și cum să se protejeze păstrând o igienă adecvată.

După o evaluare mai detaliată a urmat intervenția pe termen lung. Centrul Diecezan Caritas Iași a pus la dispoziția voluntarilor din Buruienești două pompe cu care s-au curățat fântânile din sat, și apoi au fost dezinfectate cu tablete de clor. În toate satele afectate Caritas a pus la dispoziția familiilor care aveau casele avariate aparate pentru uscat peretii.

După efectuarea anchetelor sociale și selectarea familiilor care aveau cea mai mare nevoie de ajutor, s-a început repararea și reconstrucția caselor.

27 familii din Mărgineni și 33 de familii din Barați, jud. Bacau au primit materiale de construcții în valoare de 2000 lei fiecare pentru reparația casei avariate, sau pentru completarea materialelor care lipseau pentru reconstrucția casei dărâmate.

La Rotunda 18 familii iar la Buruienești 50 de familii au fost ajutate cu materiale de construcții și consultanță tehnică pentru reparația caselor avariate. La familiile unde nu au putut repara singuri casele, Caritas a angajat o echipă de muncitori care au executat lucrările de reparații și au refăcut 15 sobe din teracotă.

Tot la Buruienești a fost construită și o casă pentru o familie cu patru copii care avea casa foarte avariată și nu a primit nici un ajutor din partea autorităților. Casa acestei familii era foarte avariată și nu mai putea fi locuită. Astfel, această familie risca să petreacă iarna

În Buruienești și Rotunda 120 de familii au primit și lemne de foc pentru încălzirea caselor în această iarnă.

O echipă de psihologi și asistenți sociali a continuat în tot acest timp programul de suport psiho-social, mai ales cu grupe de copii pentru care au trecut de două ori în decurs de doi ani prin experiența traumatizantă a inundațiilor.

Pentru primăvara anului 2011 am pregătit un program agricol, astfel că familiile a căror grădină a fost distrusă de inundații, primesc un pachet cu semințe pentru a putea reveni și din acest punct de vedere la o viată normală și autonomă.

Un plus foarte mare în intervenția noastră a fost să constatăm că spre deosebire de alți ani, comunitățile afectate de inundații s-au ajutat între ele. Solidaritatea dintre oameni a fost în acest an vizibilă între comunitățile care au fost afectate de inundații în anii trecuți și cele care au fost afectate anul acesta. La apelul Centrului Diecezan Caritas Iași, familiile din Buruienești care nu mai aveau nevoie de sobele donate de noi la inundațiile din anul 2008, le-au donat pentru sinistrații din Mărgineni jud. Bacău.

Acesta este un pas mare pentru noi, deoarece oamenii au înțeles că trebuie să ne ajutăm și noi între noi și nu trebuie numai să așteptăm să ne ajute alții. Am înțeles că avem și noi resurse și le putem valorifica.

Mihaela Condac

coordonator program

Citit 697 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:19
Mai multe din această categorie:

« Noiembrie 2017 »