Solidaritate în Cuca

03 Noiembrie 2013

O echipă de voluntari formată din  studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași, și angajați ai Centrului Diecezan Caritas Iași au organizat o acțiune de voluntariat în localitatea Cuca, jud. Galați, localitate ce a fost grav afectată de inundațiile din luna septembrie a acestui an.

Voluntarii Caritas i-au ajutat pe oamenii în varstă la scos mâlul din curți, la reabilitarea caselor, la tăierea lemnelor dar și la repararea gardurilor distruse de viituri. Voluntarii au ajutat oamenii din Cuca vineri și sâmbătă (1 și 2 noiembrie 2013), timp în care fost cazați la oamenii din sat și au experimentat viața după dezastru.

Acțiunea  a fost organizată după ce a fost semnat un protocol de colaborare între cele două instituții – Centrul Diecezan Caritas Iași și Facultatea de Educație Fizică și Sport care au deja o tradiție în colaborarea în diverse acțiuni umanitare.

Persoanele care au fost ajutate sunt batrani, și au fost selectate de Centrul Diecezan Caritas Iasi, care a făcut anchete sociale la fiecare familie afectată de inundații, în colaborare cu Primăria Cuca.

Această acțiune a fost benefică atât pentru oamenii greu încercați din Cuca dar și pentru voluntari. Locuitorii din Cuca au simțit că nu sunt singuri, că există oameni care se gândesc la ei  și doresc să ajute dezinteresat. Astfel au primit încă o rază de speranță,  în încercarea lor de a-și reconstrui viața liniștită pe care au avut-o înainte de inundații.

Voluntarii au avut satisfacția să vadă oameni mai încrezători în viitor, oameni recunoscători pentru efortul pe care acești tineri l-au depus.  A fost greu, voluntarii au muncit mult, însă și satisfacția a fost mare.

Cred ca am avut de învățat de la oamenii simpli din Cuca mai mult decât ne poate învăța orice experiență: umanitatea,  solidaritatea, simplitatea...

Caritas va continua sa fie alături de sinistrați, și va distribui  în această iarnă lemne de foc, sobe și alimente persoanelor sinistrate din Cuca, Măcișeni și Corni. În perioada următoare, un grup de voluntari va organiza împreună cu Primăria Cuca o acțiune de plantare de copaci, pentru a întări malurile pârâului și pentru a forma o padure de protecție în jurul satului.

Apele au sters multe însă nu au avut forța de a șterge și sufletele și demnitatea oamenilor ! Trebuie cu toții să ne gândim că acolo sunt oameni care au nevoie de noi, iar noi trebuie să-i sprijinim.

Mihaela Condac

coordonator program