Palat sau ne...palat, era casa noastră...

30 Octombrie 2013

După aproximativ o lună de la inundaţiile din judeţul Galaţi, un grup de nouă persoane cu vestele şi inimile roşii au pornit spre acele zone unde oamenii învaţă parcă să îşi reinventeze noi vieţi lipsite de ceea ce apele au luat cu ele. Aceste persoane sunt angajaţi şi voluntari ai programului „Intervenţii în situaţii de urgenţă şi calamităţi naturale” din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi.

Ajunşi în Galaţi cu energie şi entuziasm, aceştia au evaluat situaţia socială şi condiţiile de locuit în această iarnă a familiilor grav afectate de inundaţiile din această vară, care au lovit sate, oameni, suflete. După o lună parcă nici o frunză nu îşi schimbase culoarea, totul era la fel, numai uliţele satelor păreau acum cu totul părăsite. Doar venirea noastră i-a trezit parcă pe oamenii din Cuca, Măcişeni şi Corni. Deodată, s-au adunat la porţi intrebând care este misiunea noastră, şi le-am răspuns că am venit să facem anchete sociale, pentru a observa nevoile lor. Oamenii erau bucuroşi să ne revadă, doreau să povestească din nou ce li s-a întâmplat. Ne arătau fiecare colţişor unde apa a cauzat suferinţă. Fiecare familie avea propriul mod de a povesti cum înfruntă aceste probleme. Oamenii au demnitate, nu cer de pomană, vor doar să fie ascultaţi şi ajutaţi să revină la viaţa lor liniştită.

În cele trei zile, în care am stat acolo, am strâns cu noi într-un colţ de suflet fiecare poveste, fiecare perete dărâmat, fiecare lacrimă, fiecare privire fără speranţă, fiecare urmă lăsată obraznic de apa, care fără să aleagă, a luat cu ea şi a dus departe vieţi de oameni, vise şi ... speranţa în mai bine. La 81 de ani să îşi vezi casa la pământ este poate ca şi cum ai muri odată cu fiecare părticică din gospodăria pentru care ai muncit şi care a crescut o dată cu tine, puţin câte puţin în fiecare an.

După o lună de la inundaţii, oamenii locuiesc în casele care se află pe punctul de a se prăbuşi sau în module ce aduc mai mult cu nişte cutii de tablă reci şi inumane. Cu toate acestea, aceşti oameni încă mai au puterea de a spune că vor reface totul aşa cum a fost înainte de trecerea viiturii.

În urma celor aproximativ 200 de anchete sociale realizate am observat că pentru mai mult de 100 de familii nu există condiţii necesare pentru a trece în siguranţă iarna. Încă există case din care mâlul nu a fost scos, obiectele din casă sunt răvăşite, iar întreaga locuinţă poartă izul de umezeală şi mucegai. Am înţeles că trebuie să fim lângă ei şi aşa vom face, încercând să aducem un strop de culoare în greul pe care îl poartă în suflete. Sunt oameni care vor să îşi spună povestea, să fie ascultaţi. Dar sunt oameni care au şi nevoie de ajutor - au nevoie de lemne, sobe, alimente! Acum, după o lună, agitaţia din sate cauzată de presă, ajutoare, pompieri, s-a terminat. Oamenii se simt singuri şi abandonaţi.

Se scriu poveşti de viaţă în aceste zone. Să le ascultăm, să le înţelegem, să le păstrăm în minte şi în suflete ....să le facem un final fericit prin implicarea noastră. Cu voinţă şi perseverenţă putem face asta. Haideţi să-i ajutăm!

 La sfârşitul acestor zile am cules o impresie a unui voluntar: Din bogăţia acestei experienţe aş vrea să subliniez doar unul singur, şi anume ce înseamnă să stai şi să asculţi pe oameni. Deşi, iniţial, aveam o impresie neconformă realităţii, intrând în contact cu dânşii am descoperit că „După văz cunoşti o floare,/ Păsările. După cânt,/ Aurul după culoare,/ Şi pe om…după cuvânt”. M-a impresionat mult fiecare poveste în parte şi bucuria pe care am reuşit să o aducem doar prin faptul că i-am ascultat. Am simţit că au fost momente de destăinuire când oamenii au putut descărca din suflet toate momentele dificile pe care le-au produs furia apelor. În acest fel oamenii au simţit că nu sunt singuri şi că cineva se mai gândeşte la ei. (Mihai)

      

Mihaela Hurduc
Mihaela Condac

Citit 1154 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:44

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
X

Right Click

No right click