O vorbă bună pentru bătrâneţe!

10 Octombrie 2013

Vârsta a treia reprezintă o cotitură deosebit de importantă care intervine, la un moment dat, în viaţa fiecărui adult, eveniment care este marcat de încetarea activităţii profesionale şi începerea unei noi etape – aceea de pensionar. Această perioadă este acompaniată de o serie de modificări biologice, psihologice şi sociale, în legătură cu schimbarea modului de viaţă, întreruperea bruscă a relaţiilor de muncă, modificarea rolului şi poziţiei persoanei în cadrul familiei, grupului social şi al societăţii. Rezolvarea acestui moment critic, adaptarea vârstnicului la noua etapă din ciclul vieţii sunt dependente atât de dezvoltarea psiho-somatică, cât şi de modul în care reacţionează grupul familial, profesional şi social al persoanei retrase din activitatea profesională, faţă de aceasta. Starea de sănătate din cursul perioadei pregătitoare retragerii din activitatea profesională reprezintă un element deosebit de important pentru modul în care se reflectă acest eveniment pe plan psihologic individual. Viitorii pensionari se găsesc în faţa unor modificări radicale ale statutului social şi al preocupărilor pe care unii îl aşteaptă, alţii nu. Trecerea de la o etapă la alta necesită un efort de adaptare.

Un fapt important de ştiut este că fiecare persoană în vârstă are atribute care îi sunt specifice. De asemenea, are anumite nevoi fundamentale care trebuie satisfăcute pentru a susţine procesul de maturizare şi dezvoltarea a personalităţii pentru asigurarea şanselor unei împliniri maxime la bătrâneţe.

Ţinând cont de aceste aspecte, dar şi de sărbătoarea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, Centrul de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi a organizat şi derulat evenimentul O vorbă bună pentru bătrâneţe! care a avut drept scop atât reducerea riscului de izolare socială, cât şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la o comunitate cu valori morale şi sprituale. Acţiunea a avut loc în perioada 1- 9 octombrie 2013 şi a constat în vizitarea la domiciliu a 50 de persoane de vârsta a III-a care se confruntă zilnic cu dificultăţi de natură materială, financiară, socială şi medicală, beneficiari ai serviiciilor socio-medicale ale organizaţiei. La acţiune s-au implicat membrii echipei şi voluntarii care au oferit daruri simbolice şi puţin din timpul lor pentru a aduce un moment de bucurie şi solidaritate persoanelor vârstnice.

În următoarele rânduri sunt redate câteva impresii ale voluntarilor:

„În timpul acestei experiente, m-a impresionat foarte mult necazul în care se aflau oameni, puterea cu care reuşeau să continuie, în ciuda faptului că unii nu aveau din ce trăi sau unde să locuiască. Cel mai mult m-a impresionat cazul unei bătrâne, care, cu toate că acoperişul stătea să cadă iar pereţii erau şubrezi, ea continua să spere, la o vârstă destul de înaintată, că cineva o va scoate de acolo şi că îi va da un loc în care să stea. Sunt bucuros că am avut parte de această experienţă frumoasă.” (Andrei)

„Cred că cele mai frumoase clipe, momente din viaţa noastră se trăiesc doar cu o inimă deschisă ce are mereu în centru iubirea faţă de aproapele. Cu acest gând am experimentat cum este să asculţi necazurile şi durerile oamenilor vârstnici şi bolnavi, prin care trec zi de zi, ce mult contează să spui o vorbă bună, o încurajare pentru a fi mai optimşiti în faţa problemelor vieţii. E un lucru fascinant să asculţi fiecare persoană în parte deoarece, în acest mod participi şi tu la suferinţa lor. După părerea mea, trebuie să ai o inimă de piatră pentru a putea rămâne indiferent. Această experienţă mi-a adus o bucurie spirituală deosebită pe care nu am mai trăit-o de mult, pentru că am văzut bucuria din ochii aceluia care primeşte.” (Mihai)

Transmitem la final mulţumiri Departamentului Atragere de Fonduri, voluntarilor şi membrilor echipei CID Iaşi care au făcut posibilă derularea acestei acţiuni.

Tereza Andrici, asistent social CID Iaşi

Citit 927 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 13:04