Solidaritatea înflorește în luna martie

Continuând tradiția, Centrul de Îngrijire la Domiciliu (CID) în colaborare cu Centrul de Plasament „Sf. Iosif” din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, au desfășurat în perioada 5-11 martie 2014, activitatea „Solidaritatea înflorește în luna martie”. Aceasta a urmărit creșterea gradului de integrare și participare socială a persoanelor vârstnice cu grade diferite de dependență și a persoanelor cu dizabilități care provin din medii defavorizate de natură socio – economică. Proiectul a constat în vizitarea de către voluntari și membrii echipei CID a unui număr de 30 de beneficiari care sunt imobilizați la pat sau la domiciliu, ce prezintă un risc înalt de izolare socială și acordarea unor daruri simbolice realizate de către beneficiarele Centrului de Plasament.

Din experiența organizației de aproximativ 23 de ani, bătrânețea nu este un proces care afectează la fel pe toate persoanele, unele dintre ele având resurse acumulate încă din tinerețe pentru a se adapta schimbărilor și evenimentelor care marchează această perioadă a vieții, în timp ce altele reacționează într-un mod negativ, trecând prin diverse stări de depresie, izolare și dificultăți funcționale/medicale. În preajma sărbătorilor, sărăcia și singurătatea sunt mai acut resimțite de vârstnicii care nu au familie și sunt dependenți de acțiunile altor membri ai comunității.

Venind în sprijinul lor, pe parcursul mai multor zile, atât voluntarii cât și beneficiarii au avut ocazia de a interrelaționa și de a se cunoaște, de a petrece clipe plăcute împreună, uitând de lipsurile întâmpinate zilnic și de a se bucura de aprecieri specifice sărbătorii mamei. În cadrul acestor momente, persoanele vârstnice au fost încurajate în depășirea dificultăților, primind mici atenții cu ocazia venirii primăverii.

Mulțumim voluntarilor și beneficiarelor Centrului de plasament care s-au implicat cu suflet în realizarea acestei acțiuni aducând atmosfera însorită a primăverii în inimile bunicilor și ale mamelor.

Primăveri pline de soare și binecuvântate!

Tereza Andrici, asistent social

Citit 1079 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 13:20