Duminica a VIII-a Tp An A – Fără griji pe mâini bune

26 Februarie 2017

Astăzi auzim unul dintre cuvintele cele mai înduioşătoare din Sfânta Scriptură: prin Isaia, care voia să mângâie Ierusalimul lovit de dezastru, Spiritul Sfânt ne-a scris: Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita. (Is 49,15). Această invitaţie la încredere în iubirea fără lipsuri a lui Dumnezeu este pusă împreună cu pagina, la fel de sugestivă, în care Isus îi îndeamnă pe discipolii săi să se încreadă în providenţa Tatălui ceresc, care hrăneşte păsările cerului şi îmbracă foarte frumos crinii câmpului, şi cunoaşte orice necesitatea de-a noastră (cfr 6,24-34). Maestrul se exprimă în acest mod: „Nu vă îngrijoraţi spunând: Ce vom mânca? Ce vom bea? sau, Cu ce ne vom îmbrăca? Căci pe toate acestea le caută neamurile păgâne; dar Tatăl vostru ceresc ştie că aveţi nevoie de toate acestea”.

În situaţia în care atâtea persoane trăiesc în mizerie, acest discurs al lui Isus ar putea să apară puţin realist, dacă nu evaziv. În realitate, Domnul vrea să ne facă să înţelegem cu claritate că nu se poate servi la doi stăpâni: Dumnezeu şi bogăţia. Cine crede în Dumnezeu, Tatăl plin de iubire pentru fiii săi, va pune pe primul loc căutarea Împărăţiei sale, a voinţei sale. Este exact contrarul fatalismului sau al unui irenism ingenuu. Credinţa în Providenţă, de fapt, nu dispensează de lupta obositoare pentru o viaţă demnă, dar eliberează de neliniştea pentru lucruri şi de frica pentru ziua de mâine. Este clar că această învăţătură a lui Isus, rămânând mereu adevărată şi validă pentru toţi, va fi practicată în moduri diferite conform diferitor vocaţii: un frate franciscan va putea să-l urmeze într-o manieră mai radicală, în timp ce un tată de familie va trebui să ţină cont de propriile datorii faţă de soţie şi fii. În orice caz, creştinul se distinge prin încrederea absolută în Tatăl ceresc, aşa cum a avut-o şi Isus. Relaţia cu Dumnezeu Tatăl a dat sens întregii vieţi a lui Cristos, cuvintelor sale, gesturilor sale de mântuire, până la pătimire, moarte şi înviere. Isus ne-a demonstrat ce înseamnă a trăi cu picioarele bine fixate pe pământ, atenţi la situaţiile concrete ale aproapelui, şi în acelaşi timp, a ţinut mereu inima în Cer, cufundat în milostivirea lui Dumnezeu.

În acest mod, Isus ne invită să facem o alegere. El a făcut-o adesea cu o vigoare extremă. Noi am înţeles bine că Împărăţia lui Dumnezeu este incompatibilă cu Împărăţia banilor. În Împărăţia divină nu se vinde nimic: viaţa este gratuită, ca şi aerul, ca şi apa (Is 55,1; Ap 21,6), dar mai ales apa fără de care nu există viaţă. Cel care a primit în mod gratuit, trebuie să dea gratuit (Mt 10,8).

În schimb, în împărăţia banului, toate se plătesc.  Ea recomandă să fim prevăzători şi rapaci căci viitorul este mereu nesigur. Da, viitorul fuge, scapă. Adesea, cu pretenţia de a ne pregăti viitorul, de fapt noi nu mai trăim. Atât viaţa cât şi viitorul aparţin lui Dumnezeu. A alege Împărăţia lui Dumnezeu, a alege să-i slujeşti lui, excluzând orice alt patron, înseamnă a ne încredinţa lui cât priveşte viitorul: a avea credinţă în Dumnezeu, înseamnă a nu te preocupa de viitor. Aceasta-i bogăţia şi comoara noastră (Mt 13,44). Viitorul celor pământeşti este de scurtă durată: viitorul cu Dumnezeu este mare ca eternitatea. Dumnezeu însuşi se preocupă pentru noi. Isus s-a angajat să ne pregătească un loc (In 14,2); cu el, viitorul nostru este pe mâini bune. Este sigur: Isus este un maestru, nu al indiferenţei şi al dezinteresului, dar al unei seninătăţi pacifice.

Să o invocăm pe Fecioara Maria cu titlul de Mamă a divinei Providenţe. Ei să-i încredinţăm viaţa noastră, calea Bisericii, evenimentele istoriei. În particular, să invocăm mijlocirea ei pentru ca toţi să învăţăm să trăim conform unui stil mai simplu şi sobru, într-o zilnică activitate şi cu respect faţă de creaţia, pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o grijii noastre .                                                                  Pr. dr. Alois Hîrja

Citit 665 ori

« Septembrie 2018 »