Duminica a IV-a Postul Mare: an A. – Bucurie și lumină

26 Martie 2017

Liturgia acestei duminici, numită Laetare, ne invită să ne veselim, să ne bucurăm, așa cum proclamă antifonul de la intrare de la celebrarea euharistică: Bucură-te, Ierusalime, adunați-vă, toți cei care-l iubiți; bucurați-vă și veseliți/vă, cei care ați fost întristați, ca să tresăltați și să vă îndestulați din belșugul mângâierilor sale (cfr Is 66,10-11).

Care este motivul profund al acestei bucurii? Ne-o spune Evanghelia de astăzi, în care Isus vindecă un om orb din naștere. Întrebarea pe care Domnul Isus o îndreaptă celui care a fost orb constituie culmea relatării: Crezi tu în Fiul Omului? (In 9,35). Acel om recunoaște în semnul înfăptuit de Isus lucrarea Fiului Omului și trece de la lumina ochilor la lumina credinței: într-un prim moment îl întâlnește pe Isus ca pe un om între ceilalți, apoi îl consideră un profet, și, în fine, ochii săi se deschid și-l proclamă Domn. În opoziție cu credința orbului vindecat este împietrirea inimii fariseilor care nu vor să accepte miracolul, pentru că refuză să-l primească pe Isus ca pe Mesia. Cât privește mulțimea, și ea se oprește să discute ce s-a întâmplat dar rămâne distantă și indiferentă. Până și părinții orbului sunt cuprinși de frica judecății celorlalți.

Noi ce atitudine asumăm în fața lui Isus? Și noi, din pricina păcatului lui Adam, suntem născuți orbi sufletește, dar la izvorul botezului am fost iluminați de harul lui Cristos. Păcatul rănise omenirea destinând-o la obscuritatea morții, dar prin Cristos strălucește noutatea vieții și scopul la care suntem chemați. În el, înviorați de Spiritul Sfânt, primim puterea pentru a învinge răul și lucrează binele. De fapt, viața creștină este o continuă identificare cu Cristos, imaginea omului nou, pentru a ajunge la deplina comuniune cu Dumnezeu. Domnul Isus este lumina lumii (In 8,12),  pentru că în el strălucește cunoașterea gloriei lui Dumnezeu (2 Cor 4,16), care continuă să reveleze în complexa dramă a istoriei care ar fi sensul existenței umane. Când se celebrează Botezul preotul încredințează lumânarea aprinsă de la lumânarea pascală, simbol al lui Cristos Înviat, ca semn ce ajută să înțelegem ce se realizează prin sacrament. Când viața noastră se lasă luminată de misterul lui Cristos, experimentează bucuria de a fi eliberat de tot ceea ce ne amenință deplina realizare. În aceste zile, care ne pregătesc pentru Paște, să retrăim în noi darul primit prin Botez, ca să nu se stingă acea flacără, care uneori riscă să fie sufocată. Să o alimentăm prin postul ce frânge inima la care se uită Dumnezeu, prin rugăciune și prin caritate.

Dovedim că am primit lumina lui Cristos doar dacă o oferim și altora, dacă ne orientăm după ea și dacă trăim conform luminozității sale. În viața de fiecare zi, în alegerile conform chemării sau în proiectele de lungă sau scurtă durată, suntem chemați să știm să vedem, să evaluăm și să le cântărim pe toate prin optica discernământului pe care îl dă Spiritul care educă. Lumina funcționează în noi dacă știm să facem alegeri pertinente conform inimii sau provocați de credința și de speranța în Dumnezeu, care ghidează și luminează pașii noștii. Prin Duhul Sfânt, Dumnezeu, sugerează și ghidează omul pentru a întreprinde sau a se opri de la anumite lucruri și mereu Spiritul, prin darurile sale, favorizează alegeri mereu mai bune și mai convenabile: cele relative la lumina care învinge și împrăștie întunecimile erorilor noastre.

Încredințăm sfintei Maria, Mama Bisericii, acest parcurs de post, pentru ca toți să putem să-l întâlnim pe Cristos, Salvatorul omenirii și să-l adorăm. Pr. dr. Alois Hîrja

Citit 432 ori

« Iunie 2018 »