A arunca în zadar sau a semăna?

16 Iulie 2017

În fiecare zi „încredinţăm” celor de lângă noi cuvintele noastre. Noi înşine suntem copleşiţi de cuvintele pe care lumea înconjurătoare le revarsă asupra noastră. A adresa cuvinte, uneori potrivite, alteori inutile, uneori romantice, alteori violente, uneori care zidesc, alteori care dărâmă… este o acţiune care caracterizează viaţa noastră. Răsfirăm cuvintele noastre în faţa altora în speranţa că cineva le va culege, le va înţelege, le va completa sau, măcar, le va auzi. Prin toate aceste cuvinte spunem ceva despre noi, ne povestim, uneori cu teama că nimeni nu ar deschide cartea vieţii noastre.

Cristos răspândeşte cu generozitate cuvântul lui Dumnezeu, vorbeşte oamenilor, predică, explică, povesteşte parabole. „Parabolă” vine de la verbul grecesc „para-ballein” care înseamnă tocmai a „arunca înainte”, asemenea semănătorului care aruncă sămânţa. Cristos vorbeşte despre Dumnezeu care se dăruieşte, care se adresează omului, despre existenţa sa care vrea să aducă rod în viaţa omului. Ascultând parabola semănătorului ne întrebăm, aproape automat, ce fel de pământ suntem.

De fapt, parabola ne spune ceva mai mult şi mai mângâietor. Ne spune că, indiferent ce fel de pământ suntem, Dumnezeu continuă să arunce în viaţa noastră sămânţa de viaţă veşnică, chiar şi cu riscul de a face risipă. Indiferent de ce fel de pământ suntem Dumnezeu ne caută, ni se încredinţează, aşteaptă cu răbdare roadele bune. Exact cum spune Cartea profetului Isaia: „Aşa cum ploaia şi zăpada coboară din ceruri şi nu se întorc acolo fără să ude pământul şi să-l facă să rodească, … la fel va fi cuvântul meu care a ieşit din gura mea: nu se va întoarce la mine în mod zadarnic, fără ca să facă ceea ce îmi place şi să aibă succesul pentru care l-am trimis.”

Așadar, întrebarea potrivită nu se referă la ce fel de pământ suntem, ci: cât de mult vrem să primim din darurile lui Dumnezeu pentru ca viața noastră să dea rod?

Pr. Felix Roca

Citit 393 ori