DUMINICA a 26-a A. 2017

02 Octombrie 2017

O duminică deosebit de instructivă: „Dacă cel rău se întoarce de la răutatea pe care a comis-o şi face dreptate şi judecată, acela îşi va face sufletul să trăiască. Pentru că a văzut  şi s-a întors de la răutatea pe care a comis-o, el va trăi şi nu va muri”. Dar şi invers: „Dacă cel drept se întoarce de la dreptatea lui, săvârşeşte nedreptate şi moare din cauza ei, el moare din cauza nedreptăţii pe care o săvârşeşte”. Aşa ne spune Dumnezeu prin profetul său Ezechiel (18,25ţ28), cum citim în prima lectură a acestei duminici.

Precizările menţionate sunt făcute de profet poporului israelit de multe ori neascultător faţă de poruncile Domnului.

Ideea este preluată de Isus în desele confruntări cu fariseii şi mai marii poporului. Lipsa de receptivitate a acestora faţă de mesajul evanghelic, propovăduit de Fiul lui Dumnezeu, transpare şi în textul evanghelic al duminicii a 26-a A, relatat de sfântul apostol şi evanghelist Matei (21,28-32): „Adevăr vă spun că vameşii şi desfrânatele merg înaintea voastră în împărăţia lui Dumnezeu. Căci Ioan a venit la voi pe calea dreptăţii, dar nu aţi crezut în el, însă vameşii şi desfrânatele l-au crezut. Voi însă, deşi aţi văzut, nici măcar după aceea nu v-a părut rău, ca să credeţi în el” (v.31b-32).

Necesitatea convertirii pentru împărăţia lui Dumnezeu a fost proclamată de Isus chiar de la începutul activităţii sale evanghelizatoare: „S-a împlinit timpul şi împărăţia lui Dumnezeu este aproape! Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie! (Mc.1,15). Ea este un fenomen permanent datorită uşurinţei cu care omul cade în păcat. Omul smerit îşi recunoaşte păcătoşenia, îi pare rău  când, în nesăbuinţa sa, părăseşte „casa părintească”, dar se decide să se întoarcă, să-şi ceară iertare şi să rămână în casa Tatălui.

Cu adevărat, umilinţa este calea convertirii şi care atrage binecuvântarea Tatălui ceresc.

În lectura a doua a duminicii, citim din scrisoarea sfântului apostol Paul către filipeni (2,1-11), care scoate în evidenţă pe Isus, ca prototip al umilinţei, luând „firea scalvului”, „făcându-se ascultător până la moartea pe cruce”. Apostolul vrea ca fiii săi sufleteşti să aibă aceeaşi atitudine care este în Cristos Isus.

Şi noi experimentăm dezacordul între a spune şi a face. Să-i cerem Domnului lumina şi puterea de a avea un comportament corect: „Învaţă-ne, Doamne, căile tale!”.

„Părinte sfânt. Tu îl ănviţi pe fiecare om să intre în planul tău de mântuire. Fă-ne să ascultăm glasul tău care răsună în conştiinţele noastre, pentru ca împreună cu toţi semenii noştri să trăim cu adevărat creştineşte.  Prin Cristos, Domnul nostru. Amin”.

P.A.Despinescu

Citit 52 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 08:42