DUMINICA a 17-a- C-2016 - Şcoala şi practica rugăciunii

26 Iulie 2016

Întreaga viaţă a creştinului, ba chiar a fiecărui om, este o ucenicie, o deprindere a rugăciunii. Un proverb spune: „Pasărea este creată ca să zboare, peştele ca să înoate iar omul ca să se roage”.

La şcoala rugăciunii cei mai mulţi dintre ucenici suntem corigenţi, în curs de perfecţionare. Premianţii sunt declaraţi de către Sfânta Biserică sfinţi, modele pentru cei aflaţi în Biserica luptătoare. La sfântul botez, îndeobşte, fiecare creştin(ă), primeşte numele unui sfânt(ă), ca să-i fie model şi mijlocitor la tronul iubirii milostive divine.

Modelul absolut al rugăciunii este Isus Cristos, Fiul din Sfânta Treime, întrupat ca Fiu al Omului. Sfintele evanghelii menţionează faptul că Isus, în decursul activităţii sale evanghelizatoare, se retrăgea ca să se roage, adică, să fie într-o intimitate deosebită cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Era normal ca El să ceară alor săi „să se roage mereu, fără să se descurajeze”(Lc.18,1). Acelaşi evanghelist, Luca, ne relatează în capitolul al 11-lea al evangheliei scrise de el, versetele 1-13 (în lectura evanghelică a acestei duminici ): „Isus se afla într-un loc oarecare şi se ruga. Când a terminat, unul dintre ucenicii săi i-a spus:̒ Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, aşa cum Ioan (Botezătorul) i-a învăţat pe discipolii săi̒. Atunci le-a zis: ̒Când vă rugaţi, spuneţi: Tată, sfinţească-se numele tău, vie împărăţia ta! Dă-ne nouă în fiecare zi pâinea cea de toate zilele şi iartă-ne păcatele noastre pentru că şi noi iertăm oricui ne greşeşte; şi nu ne duce pe noi în ispită” (v.1-4). După cum se vede, este o formă prescurtată a acestei rugăciuni, în comparaţie cu aceea redată de sfântul apostol şi evanghelist Matei (6,9-13).

Rugăciunea Tatăl nostru! „Rugăciunea domnească” pe care ne-a învăţat-o însuşi Domnul nostru, Isus Cristos. Rugăciune cunoscută bine de către foarte mulţi dintre fiii oamenilor, creştini, dar şi necreştini. Rugăciune pe care unii o rostesc mai rar, alţii zilnic, iar unii chiar şi de mai multe ori pe zi. Rugăciune devenită proverbială, din punct de vedere comparativ: „O ştie ca pe Tatăl nostru!”. Rugăciune care rezumă Sfintele Scripturi. Rugăciune care, rostită cu atenţie şi meditată, devine lumină, îndrumare, încurajare şi mângâiere zilnică. Ea nu plictiseşte. Cum să plictisească dacă o adresăm Tatălui ceresc, Tatălui nostru, al tuturor, care este Iubire, revărsată în sufletele noastre prin Duhul Iubirii. Iar iubirea adevărată nu poate plictisi.

După ce îi învaţă pe discipoli rugăciunea Tatăl nostru, Isus adaugă o parabolă prin care vrea să arate statornicia în rugăciune. Este parabola cuiva care este solicitat de un prieten căruia venindu-i un musafir pe neprevăzute şi nu are cu ce să-l ospăteze, vine la prietenul său, noaptea când acesta se culcase cu toată familia lui. Cu toate acestea, în pofida inoportunităţii şi insistenţei prietenului, se scoală şi îi dă cele de trebuinţă.

Este vrednică de reţinut concluzia spusă de Isus, după cele notate mai sus: „Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide!” (v.9).

Sfântul apostol şi evanghelist Matei ne redă şi modaltatea de a ne ruga indicată de Isus: „Când vă rugaţi, nu faceţi ca ipocriţii pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile pieţelor ca să fie văzuţi de oameni. Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Tu, însă, când te rogi, intră în camera ta, şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău care este acolo, în ascuns, şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti. Când vă rugaţi, nu spuneţi multe, ca păgânii, care cred că vor fi ascultaţi pentru vorbăria lor. Aşadar, să nu vă asemănaţi cu ei, căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi nevoie, înainte ca să-i cereţi.” (Mt.6,5-8)

Să nu uităm cuvintele sfântului Alfons Maria de Liguori, maestru al rugăciunii: „Cine se roagă se mântuieşte, cine nu se roagă nu se mântuieşte”.

Să alergăm mereu, cu toată smerenia, la Fecioara Preacurată, Maria, „Fecioara mereu în rugăciune”, care să ne dobândească harul constant al rugăciunii.

P.A.Despinescu

Citit 1549 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 10:09