DUMINICA a 19-a. C.2016 - Vigilenţă, mereu vigilenţă!

05 August 2016

Complexitatea mediului în care trăieşte omul îl poate lua, deseori,prin surprindere; de aceea, se folosesc fel de fel de atenţionări. Acestea îşi pot avea efectul pe măsură ce omul îşi dă seama de necesitatea lor, le respectă, ajutându-i şi pe alţii în acest sens, contribuind astfel la buna rânduială socială, pe orizontala umană.

Insă cum stăm cu a doua coordonată, cea verticală orientată spre eternitate, spre Creatorul a toate şi al tuturor?

În calitate de creştini, încă de la botez suntem înscrişi la minunata şcoală de orientare a vieţii, oriunde şi oricând.

În duminica a 19-a de peste An, seria C, avându-l ca maestru pe învăţătorul dumnezeiesc, Isus, suntem atenţionaţi ( pentru a câta oară?) cu privire la gestionarea misiunii pe care o avem. Sfântul evanghelist Luca ne redă, în fragmentul alocat acestei duminici (12,35-40), cuvintele  lui Isus în stilul metaforic, binecunoscut: „Să fie coapsele voastre încinse şi luminile aprinse, iar voi fiţi asemenea oamenilor care îşi aşteaptă stăpânul să se întoarcă de la nuntă, ca să-i deschidă de îndată ce vine şi bate la uşă. Fericiţi acei servitori pe care stăpânul, când va veni, îi găseşte veghind!” (v.35-37a). Această stare de veghe conştiincioasă, este apreciată de către stăpân şi răsplătită din plin: „Adevăr vă spun, se va încinge, îi va aşeza la masă şi, venind, îi va servi” (v37b).

Pedagogul divin adaugă şi eventualitatea „vizitatorilor nepoftiţi” puşi pe fapte rele, şi precauţii ce trebuie luate din partea proprietarului.

După aceste cuvinte spuse la modul general, Isus se adresează personal discipolilor săi: „Fiţi şi voi pregătiţi, pentru că Fiul Omului va veni la ora la care nu vă gândiţi!”(v.40). Acest îndemn categoric îl întâlnim aproape identic la ceilalţi doi evanghelişti sinoptici,precum şi în alte pagini ale Sfintelor Scripturi. Sfântul evanghelist Marcu precizează universalitatea îndemnului la vigilenţă: „Iar ceea ce vă spun vouă o spun tuturor: Vegheaţi!” (13,37).

Cu mult timp în urmă, am cunoscut un preot paroh din Moldova, aproape de vârsta pensionării, care era programat pentru un examen medical temeinic, la un spital din Buucureşti.  Sosit aici cu o zi mai înainte, a fost gîzduit de de către maicile din Congregaţia Sfintei Maria, de la Popeşti Leordeni, unde mă aflam şi eu. După masa de prânz, aşa cum se obişnuieşte în casele religioase, ne-am dus în capela mănăstirii pentru „vizita la Prea Sfântul Sacrament”. Făcându-i-se rău, părintele respectiv a căzut peste banca unde se afla, pierzându-şi pentru câteva momente cunoştinţa. Speriate, maicile au sărit îndată să-l ridice şi să-i dea primul ajutor. Revenindu-şi în fire, luminat la faţă, privindu-le blând pe maici, le-a spus: „Fiţi liniştite! Totul este în ordine!”. M-au impresionat profund aceste cuvinte ale preotului, îndeosebi într-o asemenea situaţie. Am înţeles că  trăia aidoma îndemnul lui Isus: „Fiţi mereu gata! Vegheaţi!”.

„Suntem „mica turmă” pe care Domnul a invitat-o să nu aibă frică. În rugăciunea noastră să-i cerem Tatălui să ne facă atenţi în întunericul existenţei noastre şi activi în aşteptarea zilei fără apus, în împărăţia cerească. Să spunem:

Ajută-ne, Doamne, în drumul nostru spre tine!” (Din rugăciunea credincioşilor).

P.A.Despinescu

Citit 1478 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2016 16:30