DUMINICA a 31-a. C-2016

30 Octombrie 2016

„Dumnezeu vrea ca toţi oamenii să se mântuiască şi să ajungă la cunoaşterea adevărului” ( 1Tim,2,4 ).

Isus Cristos, învăţându-ne să ne rugăm. ne-a spus să ne adresăm lui Dumnezeu cu minunatele cuvinte Tatăl nostru. Asta vrea să spună că noi, toţi oamenii suntem copiii săi. Ca atare, Dumnezeu, Tatăl nostru, vrea binele tuturor oamenilor. De aceea, „Fiul s-a întrupat pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire”.

La începutul activităţii sale evanghelizatoare, Isus declară: „S-a împlinit timpul şi împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie!” ( Mc.1,15 ).

În prima lectură a acestei duminici, din Cartea Înţelepciunii (11,22-12,2) citim: „Tu (Doamne) te înduri de toate, pentru că toate le poţi, tu treci cu vederea peste păcatele oamenilor, spre convertire” (v.23).

Foarte încurajator este episodul evanghelic al duminicii, (Lc.19.1-10) care ne descrie convertirea lui Zacheu, şef de vameşi în Ierihon, mic de statură dar mare în dorinţa lui de a-l vedea pe Acela care este izvorul bucuriei şi al păcii adevărate. Se urcă pe un sicomor de unde îl poate vedea pe Învăţătorul, şi unde poate fi văzut de acesta. A reuşit pe deplin. Isus îl vede şi îi spune: „Zacheu, coboară repede, pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta” (v.5b). Ce autoinvitaţie din partea dumnezeiescului învăţător! Ce onoare şi bucurie pentru primitor! Imediat coboară şi îl însoţeşte pe Isus în casa lui deloc modestă, că doar era vameş! Evanghelistul Luca relatează uimirea cu iz de scandal din partea celor din jur, fie oameni simpli, dar mai cu seamă „oameni ai legii”care îi socoteau pe vameşi ca pe nişte păcătoşi pentru că erau în slujba stăpânirii romane, dar şi pentru faptul că mai „ciupeau”ceva  pentru ei înşişi. Cu siguranţă, Zacheu aude murmurele celor din jur. Are curajul să declare în faţa distinsului oaspete, şi a celorlalţi, disponibilitatea de „a da săracilor jumătate din averea sa”, şi, dacă a nedreptăţit pe cineva, să dea înapoi împătrit (v.8). Isus nu rămâne dator în faţa acestei mărinimii a lui Zacheu, şi spune, spre cinstea acestuia şi spre liniştirea şi învăţătura bănuitorilor care  erau de faţă, ba chiar a tuturor celor asemenea lor, de-a lungul vremurilor: „Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case, întrucât şi el este  fiul lui Abraham. Pentru că Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut”(v.9-10).

Parcă auzim glasul bunului Mântuitor, Isus, ca un ecou, mereu actual: „Aveţi încredere, voi toţi, „fiii lui Abraham în credinţă”, convertiţi-vă, daţi-vă silinţa să mă vedeţi, oricât de mici aţi fi, urcându-vă în sicomorii Bisericii pe care am întemeiat-o pentru voi, ca să vă bucuraţi de mântuirea pe care  o ofer mereu tuturor”.

Îi mulţumim şi noi sfântului apostol Paul pentru rugăciunea pe care o face, cuprinsă în scrisoarea a doua către tesaloniceni, lectura a doua a duminicii acesteia (1,11-22): „ Ne rugăm neîncetat pentru voi ca Dumnezeul nostru că vă facă vrednici de chemarea lui şi să împlinească cu putere orice dorinţă de bunătate şi orice lucrare a credinţei, aşa încât să fie preamărit în voi numele Domnului nostru Isus, şi voi în el, după harul Dumnezeului nostru şi al Domnului Isus Cristos”(v.11).

P.A.Despinescu

Citit 1615 ori