DUMINICA a 33-a. C-2016

12 Noiembrie 2016

Statornici în bine.

Un proverb latin spune: „Quidquid agis, prudenter agas, respice finem!” (Tot ce faci, să faci cu înţelepciune, având în vedere mereu scopul, sfârşitul ).

Ne aflăm în penultima duminică din anul bisericesc, liturgic 2016, declarat de către autoritatea supremă, prin vocea papei Francisc, drept anul jubiliar al iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Orice sfârşit cronologic ne invită la reflecţie.

Duminica aceasta ne propune să medităm fragmentul din evanghelia scrisă de sfântul Luca ( 21,5-19 ) în care Isus Cristos prevesteşte distrugerea templului din Ierusalim, înzestrat cu podoabe care de care mai de preţ, punctul de atracţie maximă pentru orice evreu. Văzând uimirea exagerată a unora faţă de acest templu. Isus le spune: „Cât despre lucrurile acestea pe care le vedeţi, vor veni zile în care nu va rămâne piatră peste piatră care să nu fie dărâmată” (v.6). Cuvinte „bombă”care stârnesc foarte tare curiozitatea şi îngrijorarea ascultătorilor care vor precizări: „Învăţătorule, când vor fi acestea şi care va fi semnul că ele au să se întâmple?” (v.7).

Pedagogul dumnezeiesc, Cristos, în răspunsul său dă o lecţie excelentă contemporanilor săi şi tuturor, asemenea lor, de-a lungul timpului, inclusiv celor din zilele noastre: „Vedeţi să nu fiţi înşelaţi, căci vor veni mulţi în numele meu, spunând: ̒Eu sunt̒, şi ̒”Timpul este aproape̒. Nu mergeţi după ei! Când veţi auzi despre războaie şi revolte, nu vă temeţi, căci trebuie să se întâmple  acestea mai întâi, însă nu va fi îndată sfârşitul”(v.8). Aceste semne le prevestea Isus cu privire la templu.

Dumnezeiescul Învăţător adaugă on şir de alte semne, în stil profetic, referitoare la sfârşitul lumii: ridicarea unui neam împotriva altuia, o împărăţie împotriva alteia, cutremure mari şi, în diferite locuri, foamete şi epidemii; fapte înfricoşătoare şi semne mari din cer; prigoane împotriva celor care îl mărturisesc pe Cristos; duşmănii între membrii aceleiaşi familii (.10-18). Isus îi asigură pe toţi cei statornici în mărturisiurea numelui său, de ocrorire specială:  „Nici un fir de păr de pe capul vostru nu se va pierde” (v.18).

În concluzia prezicerii acestor semne ale sfârşitului, Isus insistă asupra unei atitudini personale, privind credinţa şi facerea constantă a binelui, valabilă oricând şi oriunde: Prin statornicia voastră vă veţi mântui sufletele.

În textul primei lecturi, profetul Malahia (3,19-20a) indică decizia judecăţii finale: Toţi cei mândri şi toţi cei care săvârşeac nelegiure, vor fi mistuiţi ca pleava, iar pentru cei care se tem de numele Domnului va răsări soarele dreptăţii.

Psalmul responsorial 97 confirmă adevărul privind judecata finală: „Domnul va veni să judece popoarele cu dreptate”.

În lectura a doua (2Tes.3,7-12), sfântul apostol Paul accentuează necesitatea de a-şi procura hrana ( şi implicit toate cele necesare traiului) prin muncă cinstită, permanentă, aşa cum apostolul o face el însuşi: „Dacă cineva nu vrea să muncească, nici să nu mănânce!” (v.10b).

„Rugăciunea credincioşilor”indicată în mod deosebit pentru această duminică, ne sugerează următoarele: „Domnul Isus a intrat în istoria noastră şi ne învaţă să folosim bine timpul. Să-i cerem în rugăciunea noastră să facem întotdeauna binele pentru a ne umple viaţa cu tot  ceea ce este bun. Călăuzeşte-ne, Doamne, pe drumul către tine!”.

P.A.Despinescu

Citit 1454 ori