ADVENT 2017-A ( I )

25 Noiembrie 2016

Un nou Advent, o nouă întâlnire cu Dumnezeu. Ne deschidem sufletele pentru ca ecoul maranatha! (vino, Doamne!), să fie  cât mai eficient în viaţa noastră.

Deja primele cuvinte de intrare în sfânta liturghie a acestei duminici (Ps.24, 1.3) sunt un îndemn la încrederea în Dumnezeu: „Către tine, Doamne, îmi înalţ sufletul; Dumnezeul meu, mă încred în tine. […] Căci toţi cei care se încred în tine, nu vor fi făcuţi de ruşine”. Totodată, îl rugăm pe Dumnezeu să ne întărească voinţa, „pentru ca, ieşind cu fapte de dreptate în întâmpinarea lui Cristos care vine, să ne învrednicim a sta de-a dreapta lui în împărăţia cerurilor”.

Textele sacre din liturghia cuvântului ne îndrumă la săvârşirea „faptelor de dreptate” pentru întâmpinarea lui Cristos.

1. Sfântul evanghelist Matei (24,37-44), după ce aminteşte de unele semne de avertizare a sfârşitului lumii, ne redă îndemnul salutar, practic, al dumnezeiescului Învăţător, Isus, în lucrarea noastră spirituală: „Vegheaţi, căci nu ştiţi în ce zi vine stăpânul vostru! Dar aceasta să o ştiţi: dacă ar şti stăpânul casei la care strajă vine hoţul, ar veghea şi nu ar lăsa să i se spargă casa. De aceea, fiţi şi voi gata, pentru că Fiul Omului vine în ceasul în care nu gândiţi!”.

Vegherea, bine înţeleasă şi pusă în practică, este, cu adevărat remediul excelent împotriva nepăsării şi a amânării în facerea binelui. Asta înseamnă o ordonare chibzuită a vieţii de zi cu zi, având stăruitor în vedere scopul existenţei, acela de a fi la unison cu Creatorul, Tatăl nostru ceresc. Autocontrolul gândurilor, cuvintelor, sentimentelor şi faptelor personale asigură buna reuşită.

2. Sfântul apostol Paul, în scrisoarea sa către romani (13,11-14a), lectura a doua a duminicii, considerând înclinaţia omului spre amorţeală, somnolenţă, care favorizează faptele întunericului, îi îndeamnă pe destinatarii săi la vigilenţă, „îmbrăcându-se în Domnul Isus Cristos”, folosindu-se de „armele luminii”: buna cuviinţă, curăţia, smerenia, dragostea faţă de toţi.

Ascultând de îndemnul Duhului Safânt, Augustin a avut această trăire: lepădând faptele întunericului, a îmbrăcat armele luminii, ajungând astfel un luceafăr pe firmamentul Bisericii, „marele învăţat al harului”.

3.Profetul Isaia (2,1-5), prima lectură a duminicii, vede, în lumina mesianică, Ierusalimul şi muntele Sion drept ţinte spre care se vor îndrepta popoarele pentru a asculta cuvântul Domnului aducător de pace şi bună-stare: „Vor schimba săbiile lor în fiare de plug, şi suliţele lor în seceri. Nici un neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam şi nu vor mai învăţa războiul” (v.4b).

Aflându-ne într-o atare convieţuire, putem spune din toată inima: „Vom merge cu bucurie în casa Domnului!”( La psalmul responsorial).

Vino, Isuse, la noi; avem numaidecât nevoie de tine!.

P.A.Despinescu

Citit 1119 ori