Venirea lui Cristos! Aşteptăm un prieten sau un hoţ?

02 Decembrie 2016

A început Adventul! Privirea noastră este îndreptată deja spre Crăciun şi riscăm să sărim peste un timp care are menirea să ne pregătească pentru venirea Fiului lui Dumnezeu! Ar fi bine să clarificăm un lucru: Adventul nu ne pregăteşte pentru Crăciun, ci ne ajută să fim pregătiţi pentru venirea lui Isus Cristos care are loc în orice moment al vieţii noastre! Suntem pregătiţi să ne bucurăm de celebrarea Naşterii Mântuitorului în măsura în care suntem atenţi la fiecare „venire” a lui Cristos în viaţa noastră.

Acesta este sensul evangheliei din a doua duminică din Advent. Ioan Botezătorul ne îndeamnă: „Pregătiţi calea Domnului, faceţi drepte cărările lui!”. Vrea să ne facă atenţi la venirea Mântuitorului și la propunerea sa de o viaţă nouă, plină de sens, care se naşte din întâlnirea noastră cu el în orice minut al existenţei sale. Imitațiunea lui Cristos spune: „Astăzi Cristos găseşte mulţi îndrăgostiţi de împărăţia sa, dar puţini gata să îşi ducă crucea. Găseşte mulţi dornici de mângâiere, dar puţini de suferinţă. Mulţi îl urmează pe Cristos până la înmulţirea pâinilor, dar puţini până la momentul în care să bea potirul suferinţei. Mulţi privesc cu veneraţie la minunile sale, puţini acceptă nebunia crucii. Mulţi îl laudă şi îl binecuvântează pe Domnul cât timp primesc mângâiere de la el, dar daca Cristos se ascunde puţin, cad în tânguiri şi în disperare.”

Dacă trăim viaţa noastră cu atenţia permanentă de a-l primi pe Cristos atunci ştim că vine un prieten care ne doreşte binele şi care vrea să ne transforme viaţa. Dacă, însă, ne lăsăm duşi de interesele noastre pământeşti ne vom teme de venirea lui Cristos ca de venirea unui hoţ!

În aceasta constă pregătirea de-a lungul Adventului: să fim mai atenţi la vizitele ce ni le face Cristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om pentru mântuirea noastră.

Pr. Felix Roca

Citit 1195 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2016 12:04