DUMINICA a 3-a ADVENT 2017

09 Decembrie 2016

„Bucuraţi-vă mereu în Domnul! Iarăşi vă spun, bucuraţi-vă! Domnul este aproape!”( Fil.4,4-5 ).

Îndemnul insistent la bucurie pe care sfântul apostol Paul îl adresează filipenilor este bine justificat prin cuvintele „Domnul este aproape!”. Sfânta Biserică şi-l însuşeşte, propunându-l fiilor săi sufleteşti, în duminica a treia a Adventului, prin textele liturghiei cuvântului.

Prima lectură ( Is.35,1-6a.10 ) arată bucuria poporului ales după eliberarea din robia babiloniană. Imaginile poetice folosite de marele profet Isaia, impresionează prin participarea întregii naturi la această bucurie: „pământul uscat şi stepa înfloresc precum trandafirul, primind gloria Libanului, măreţia Carmelului şi a Şaronului; ochii orbilor se deschid, urechile se destupă, şchiopii sar precum cerbii”(v.1-2; 5-6). […] „O veselie fără de sfârşit se va coborî asupra celor eliberaţi de Domnul, iar amărăciunea şi suspinul se vor îndepărta” (v.1o).

Meditând aceste cuvinte profetice, creştinul poate profita din plin de bucuria Crăciunului pregătit în lumina credinţei, ascultând cu atenţie cuvântul Domnului şi mergând cu smerenie şi încredere pe calea trasată de Isus.

În lectura a doua a duminicii, sfântul apostol Iacob, ( 5,7-10 ), recomandă creştinilor „îndelunga răbdare”ca mijloc de „întărire a inimimilor”, având mereu „candela aprinsă” a vegherii, pentru că „venirea Domnului este aproape”. Este dat ca exemplu agricultorul care, după ce ară şi însemânţează ogorul, aşteaptă răbdător „ploaia timpurie şi pe cea târzie” spre binecuvântată rodire. Aceeaşi răbdare, concretizată în stăpânirea de sine, este recomandată creştinilor pentru convieţuirea lor paşnică, după exemplul profeţilor care au îndurat multe pentru că „au vorbit /şi acţionat/ în numele Domnului”.

Instructiv şi grăitor la inima creştinului este textul evanghelic al acestei duminici care ne descrie un moment cumva de îndoială din partea lui Ioan Botezătorul ( Mt.11,2-11 ). „înainte-mergătorul lui Isus”, dar şi de clarificare deplină.

În capitolele al 3-lea şi  al 4-lea din evanghelia scrisă de dânsul, sfântul apostol Matei ne descrie figura de ascet a lui Ioan, de predicator al botezului pocăinţei în deşertul Iudeii, şi administrator al botezului  apei în râul Iordan, precum şi venirea lui Isus aici pentru a primi şi el acest botez. Cu această ocazie, botezătorul Ioan şi-a dat seama cine este Isus: „După ce a fost botezat, Isus a ieşit îndată din apă. Şi iată că s-au deschis cerurile /pentru el/ şi l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel şi venind deasupra lui. Şi iată, un glas din ceruri spunea: ̒Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit mulţumirea̒”(v.16-17).

După acest eveniment, Ioan îşi continuă misiunea  profetică, iar Isus, după ce este ispitit de diavol, îşi începe activitatea evanghelizatoare.

Deoarece Ioan s-a pronunţat cu tărie împotriva căsătoriei scandaloase a tetrarhului Irod Antipa cu Irodiada, soţia fratelui său, Filip, este aruncat în închisoare. Stând aici, află de „faptele lui Isus”. Trimite pe unii dintre ucenicii săi la Isus să-l întrebe: „Tu eşti cel care trebuie să vină sau să aşteptăm un altul?”. Răspunsul este vrednic de pedagogul dumnezeiesc, Isus: „Mergeţi şi spuneţi-i lui Ioan ceea ce auziţi şi vedeţi: orbii văd, şchiopii umblă, leproşii sunt curăţaţi şi surzii aud, morţii învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună. Şi fericit cel ce nu se scandalizează de mine” (v.4-6). Aceste cuvinte cu caracter mesianic, cu siguranţă au adus mângâierea şi încredinţarea dorită de Ioan. Ele sunt de folos oricărui creştin care pe parcursul pelerinajului pământesc se confrunţă cu momente de cumpănă. Apelând cu smerenie şi încredere la divinul Mântuitor, primeşte pacea necesară şi curajul de a merge înainte.

În finalul textului, Isus face elogiul marelui Ioan Botezătorul, martir al adevărului şi al dreptăţii. Acest elogiu ni-l va adresa fiecăruia dintre noi care aşteptăm, primim şi trăim venirea Fiului lui Dumnezeu, Răscumpărătorul nostru.

VINO, DOAMNE, ŞI NE MÂNTUIEŞTE !

P.A.Despinescu

.