DUMINICA a 12-a.A-2017

25 Iunie 2017

     „Nu vă temeţi!”. „Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da şi eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri” (Mt.10,31a.32).

De trei duminici ne aflăm în a doua parte a nului liturgic. În prima parte a anului bisericesc am retrăit taina iubirii milostive a lui Dumnezeu manifestată în Întruparea Fiului, în suferinţa, răstignirea, moartea şi Învierea lui Isus, Înălţarea sa la Cer şi Coborârea Duhului Sfânt.

Cu această împrospătare spirituală, conştienţi de vocaţia creştină implantată în fiinţa noastră la sfântul botez, mergem cu tot curajul în pelerinajul spre patria comună şi stabilă a copiilor lui Dumnezeu.

Strategul Dumnezeu, Isus, ne mobilizează şi ne susţine în lupta vieţii, spunându-ne: „Nu vă temeţi!”. Ştiţi câte împotriviri, calomnii, suferinţe, am avut de îndurat de la naşterea mea la Betleem până la răstignirea pe lemnul aspru al Crucii, pe muntele Căpăţânii.

Ucenicii lui Isus care îi cunosc misiunea răscumpărătoare anunţată la începutul activităţii sale publice: „Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie!”(Mc.1,15b), sunt asociaţi să-i continue opera între oameni, mulţi dintre aceştia nereceptivi din cauza tiraniei păcatelor care îi stăpânesc, ba chiar prigonitori înverşunaţi, sunt îndemnaţi de Învăţătorul dumnezeiesc: „Nu vă temeţi de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul!” (Mt.10,28a), pentru că sufletul este viaţa adevărată, veşnic fericită.

Firmamentul Bisericii creştine este împodobit de „ceata strălucită a martirilor” care îl laudă neîncetat pe Dumnezeu care i-a luminat şi întărit în mărturisirea curajoasă a adevărului şi a harului. La această mărturie este chemat fiecare creştin, prin cuvânt şi exemplu, în orice condiţie de viaţă s-ar afla.

Psalmistul ne conştientizează de susţinerea divină, prin cuvintele: „Domnul este tăria poporului său, cetate de scăpare pentru unsul său, Mântuieşte, Doamne, poporul tău, binecuvântează moştenirea ta, fii păstorul lui în veci!” (27,8-9).

Ştiind că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic vrednic de viaţa veşnică, cerem cu încredere Tatălui nostru ceresc:

R. „Dă-ne, Doamne, curaj în credinţă!

 Pentru ca Biserica să fie credincioasă lui Cristos Domnul şi coerentă evangheliei sale chiar şi în dificultăţile istoriei.R.

Pentru ca Biserica lui Dumnezeu să-şi păstreze, chiar şi în necazuri, încrederea în Cristos şi să nu se lase înfrântă de persecuţii sau compromisuri. R.

Pentru ca papa şi episcopii noştri, sub călăuzirea Duhului Sfânt, să lumineze minţile credincioşilor şi să întărească voinţa lor în urmarea binelui şi în angajarea iubirii.R.

Pentru ca tinerii angajaţi în viaţa Bisericii să nu se ruşineze de evanghe- lie, ci să declare cu sinceritate credinţa lor şi să o trăiască în realitatea zilnică.R.

Pentru ca toţi creştinii să aibă curajul de a dezaproba şi de a nu respecta niciodată legile umane contrare principiilor evangheliei în ceea ce priveşte respectarea vieţii şi a valorii familiei.R.

Pentru ca suferinţele creştinilor persecutaţi pentru credinţă să fie ca o adevărată sămânţă din care să se nască o lume mai umană şi mai dreaptă.R.

Pentru ca în alegerile zilnice comunitatea noastră să se orienteze după  valorile creştine.R.

Dumnezeule, Tatăl nostru, prin iubirea ta am primit darul Fiului tău, Isus, care a devenit fratele nostru. Fă-ne vestitori curajoşi ai cuvântului său şi martori ai împărăţiei sale. E, care vieţuieşte şi domneşte în vecii vecilor. Amin”.

                                                                                    P.A Despinesc

 

 

Citit 1356 ori

Calendar

« Septembrie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30