Caravană de recrutare și informare a grupului țintă în comuna Preutești, județul Suceava

17 Martie 2020

În perioada 27 Februarie 2020 - 10 Martie 2020 la Școala Gimnazială Preutești din comuna Preutești, Județul Suceava a avut loc cea de-a 5-a Caravană de Recrutare din cadrul Proiectului A.M.I.C. -  Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate - cod proiect 115048

Această caravană a fost organizată sub forma unor sesiuni de informare și recrutare a grupului țintă, experții Proiectului A.M.I.C. au răspuns la întrebări și au oferit detalii pentru înscrierea la cursurile de formare precum și informații necesare pentru accesul sau menținerea pe piața muncii.

”Cu ocazia acestei caravane am pus accent pe conștientizarea importanței participării la cursurile de formare profesională în dezvoltarea individuală și a comunității per ansamblu. Astfel, intenționăm să identificăm nu doar preferințele față de cursurile de calificare puse la dispoziție ci și motivaţia membrilor comunității privind participarea la programele de formare.” Anca Maftei Păvălucă – Manager Proiect A.M.I.C.

Persoanele ce s-au prezentat la sesiunile de informare și recrutare au completat un chestionar cu ajutorul căruia ne-am propus să evaluăm percepția membrilor grupului țintă din comuna Preutești față de conceptele de formare profesională și incluziune pe piața muncii.

În urma interpretării chestionarului au reieșit următoarele: față de factorii care pot motiva activitatea profesională, în topul alegerilor au fost Nivelul salarial, Realizarea profesională și Condițiile de muncă, urmate în ordine descrescătoare de Recunoaștere, Promovare, Munca propriu-zisă și Relațiile interpersonale. Ca motive ce îi determină să participe la programe de calificare, Nevoia de a dobândi o calificare profesională și Obținerea unui loc de muncă au fost cele mai alese variante de răspuns. Din totalul de răspunsuri, peste 90 la sută dintre persoanele chestionate își manifestă interesul pentru dezvoltarea profesională iar la peste 80 la suta dintre persoane s-a indentificat un nivel ridicat de înțelegere a necesității participării la cursuri de formare pentru creșterea șanselor pentru angajare.

 

Acțiunea, aflată deja la cea de a cincea ediție din cele 6 programate în total în cadrul proiectului (în luna februarie proiectul A.M.I.C. a împlinit doi ani de la implementare), are ca scop sprijinirea și informarea grupului țintă din comuna Preutești, Județul Suceava asupra cursurilor de calificare la care se pot înscrie, precum și asupra serviciilor și beneficiilor oferite în cadrul Proiectului A.M.I.C.

 

Până acum, pe parcursul anilor 2018 – 2019 s-au finalizat cu succes următoarele cursuri de calificare:

Îngrijitoare Bătrâni la domiciliu 1 (Mai - August 2018) – 15 absolvenți

Bucătar 1 (Octombrie 2018  – Martie 2019) – 13 absolvenți

Competențe Antreprenoriale 1 (Septembrie 2018) – 12 absolvenți

Frizer, Coafor, Manichiurist, Pedichiurist (Mai - Octombrie) – 20 absolvenți

Bucătar 2 (Iulie – Decembrie 2019) – 15 absolvenți

Competențe Antreprenoriale 2 (Septembrie 2019 – Februarie 2020) – 14 absolvenți

Cofetar Patiser (Septembrie 2019 – Februarie 2020)

Tehnician Maseur (Octombrie 2019 – Iunie 2020)

 

În acest an vor fi desfășurate următoarele cursuri:

Infirmieră, 720 de ore – pentru 20 participanți

Bucătar 3, 720 de ore – pentru 15 participanți

Tâmplar Universal 1, 720 de ore – pentru 15 participanți

Mecanic Auto, 720 de ore, 20 participanți

Lucrător în Alimentație Publică/ Ajutor de Ospătar, 360 de ore – pentru 25 participanți

Brutar, 360 de ore – pentru 23 participanți

Lucrător în Comerț, 360 de ore – pentru 25 participanți

Babysitter, 360 de ore – pentru 22 participanți

Îngrijitoare Bătrâni 2, 360 de ore – pentru 15 participanți

 

BENEFICII PARTICIPANȚI LA CURSURI A.M.I.C.:

Certificat de calificare recunoscut la nivel European;

Subvenții între 400 și 5.400 lei după absolvire curs;

Tabletă multimedia;

Servicii medicale specializate (oftalmologice și stomatologice);

Masa de prânz asigurată pe toată perioada desfășurării orelor de curs;

Sprijin de specialitate în găsirea unui loc de muncă;

Șanse crescute de angajare;

Dezvoltare personală și profesională;

Premiu la angajare în valoare de 2.500 lei.

 

Deși inițial caravana trebuia să se desfășoare până în ziua de 16 martie, datorită condițiilor actuale s-a hotarât scurtarea acestei perioade. În acest sens, facem un apel la înțelegere, calm, prudență și spirit civic. Să ținem cont de cerințele și indicațiile autorităților pentru a trece cu toții peste această grea încercare și a reveni la normalitate mai înțelepți, mai buni, mai responsabili.

 

 

 

CARAVANELE DE RECRUTARE sunt organizate de către Solicitant – Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași în colaborare cu partenerii de proiect - Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, județul Suceava.

GRUPUL ȚINTĂ al proiectului din cadrul caravanelor de recrutare este alcătuit din 308 de beneficiari de măsuri de ocupare din care 123 femei și 34 persoane de etnie romă.

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI: reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate: oferirea de servicii sociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională), medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice) și socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciliu) pentru un număr de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non romă) din comuna Preutești, județul Suceava.

Valoarea totală a proiectului este de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Perioada de derulare a proiectului este: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Mai multe informații privind acest proiect puteți obține la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pe pagina de grup Facebook:  Proiect A.M.I.C  sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro.

Persoane de contact: Anca Diana Maftei Păvălucă - manager proiect, Șchiopoaia Iulia - expert grup țintă, Silvia Lohănel – Expert informare și consiliere.

 

 

Citit 2262 ori