Campanie umanitară "Lumina lui Cristos, speranţă şi pentru Yemen"

29 Martie 2021

 

 

 

Dieceza de Iaşi, atentă fiind la situaţia internaţională, îşi propune în perioada pascală să dea dovadă de solidaritate nu numai faţă de misiunile proprii, cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeş şi Panama, ci şi faţă de alte ţări aflate în dificultate, cum ar fi Yemen, Siria, Venezuela şi alte ţări sărace din lume ce se confruntă cu situaţii grave de război şi migraţie.

 

Atenţia se îndreaptă anul acesta spre condiţiile grele de supravieţuire ale oamenilor din Yemen. Această ţară s-a afundat într-un continuu şi sângeros război civil care a generat sărăcie, foamete şi foarte multe victime. Populaţia ţării se ridică la un număr de aproximativ 28 de milioane de locuitori care nu au acces nici măcar la serviciile de bază, cum ar fi hrana, apa potabilă şi îngrijirea medicală. Printre statisticile îngrijorătoare cu privire la Yemen se numără şi un studiu realizat de comunitatea internaţională care arată că la fiecare 10 minute un copil moare din cauza lipsei de hrană şi din cauza războiului.

 

După mai multe încercări de a identifica posibile modalităţi de a-i ajuta pe oamenii sărmani din această ţară, s-a ajuns la concluzia că doar câteva organizaţii internaţionale au permisiunea statului yemenit de a desfăşura activităţi umanitare acolo. Printre aceste organizaţii se numără şi Asociaţia Caritas Polonia, cu care s-a luat deja legătura şi care şi-a arătat disponibilitatea de a colabora.

 

Din partea Diecezei de Iaşi, proiectul este susţinut de Episcopia Romano-Catolică, Centrul Misionar Diecezan, Asociaţia Centrul Diecezan Caritas Iaşi şi Oficiul pentru Pastoraţia Migranţilor şi Refugiaţilor.

  


Titlul proiectului


"Lumina lui Cristos, speranţă şi pentru Yemen"


Perioada de desfăşurare
Iniţiere: 28 martie 2021, Duminica Floriilor;
Finalizare: 23 mai 2021, Coborârea Duhului Sfânt.

  


Desfăşurarea campaniei


Sărbătorile pascale se apropie şi, de Paşti, aşa cum se obişnuieşte, credincioşii Diecezei de Iaşi vor lua lumina învierii de la lumânarea pascală şi o vor duce la casele lor sau la cineva drag. Pentru că speranţa, lumina şi bucuria învierii sunt realităţi care trebuie împărtăşite cu toţi oamenii, creştinii au făcut o tradiţie din a purta pe stradă, acasă, la prieteni sau la cineva drag, o lumânare ce a fost aprinsă la biserică în noaptea de Înviere.

 

Proiectul presupune achiziţionarea în scop caritabil, de către parohii şi de către credincioşi, a acestor lumânări. Aşadar, achiziţionarea unei astfel de lumânări, care este semnul speranţei în înviere, se poate transforma într-un gest de speranţă şi solidaritate al credincioşilor din Dieceza de Iaşi, faţă de alţi oameni aflaţi în suferinţă în alte părţi ale lumii, în cazul de faţă, anul acesta, pentru cei din Yemen.

 

Achiziţionarea de lumânări şi mai ales sensibilizarea credincioşilor cu privire la situaţia din Yemen poate aduce după sine alte forme de solidaritate, printre care şi donaţiile directe. Există speranţa că atât credincioşii Diecezei de Iaşi, cât şi opinia publică, sensibilizată fiind de situaţia din Yemen, să se mobilizeze în a susţine acest proiect umanitar care oferă servicii medicale, hrană şi apă regiunii Aden din Yemen.

 


 Proiectul umanitar


Fondurile adunate vor ajunge în Yemen prin intermediul Asociaţiei Caritas Polonia care desfăşoară activităţi umanitare acolo din anul 2019. În cei doi ani de activitate a oferit servicii medicale într-o unitate "Health Facility". Această unitate medicală se află în satul Imran, la vest de oraşul Aden, şi deserveşte atât populaţia yemenită locală, cât şi persoanele strămutate intern sau migranţii din Cornul Africii.


 Anul acesta Caritas Polonia va implementa şi proiectul Apel de urgenţă pentru Yemen, un proiect promovat în toată reţeaua Caritas Internationalis. Proiectul are două direcţii complementare de activitate umanitară:


1. Sprijinirea unităţilor medicale din regiunea Aden:

În 2021 vor fi sprijinite patru unităţi medicale, inclusiv unitatea din Imran. Aceste unităţi vor oferi servicii medicale populaţiei, vor asigura prezenţa personalului medical, vor oferi medicamente şi alte lucruri necesare pentru viaţă. Scopul principal, aşadar, este reducerea mortalităţii şi îmbunătăţirea condiţiilor generale de sănătate ale populaţiei afectate de război. Se estimează că proiectul va ajuta aproximativ 34.000 de persoane.


2. Acces la hrană şi serviciile de bază:

Va fi implementată o activitate umanitară ce îşi propune să faciliteze accesul oamenilor la hrană şi serviciile de bază şi să îmbunătăţească starea nutriţională a celor mai vulnerabile persoane din regiunile Taizz şi Lahij. Se estimează că proiectul va ajuta aproximativ 47.000 de persoane.


Tot în 2021, Caritas Polonia îşi propune să înfiinţeze o nouă unitate medicală, similară celei din Imran. Acest lucru vine după feedbackul pozitiv din partea organelor şi birourilor guvernamentale yemenite. Proiectul unei noi unităţi medicale este în faza de planificare şi se preconizează că va fi implementat în cel mult două luni de zile.


 

Cum putem ajuta?


Toţi cei care doresc să sprijine proiectele din Yemen pot lua legătura direct cu:

- Centrul Misionar Diecezan de Iaşi sau Asociaţia Centrul Diecezan Caritas Iaşi

(datele de contact şi conturile vor fi publicate în finalul articolului).

  


Cei care optează să facă depuneri directe în cont sunt rugaţi să specifice în descrierea transferului "YEMEN" (ţara de destinaţie a proiectului). 

Pr. Florin-Petru Sescu

  


Centrul Misionar Diecezan


Cont - Banca Comercială Română (BCR)

Ron - RO02RNCB0198003326020001

Euro - RO72RNCB0198003326020002


 Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași


Cont - Banca Română pentru Dezvoltare (BRD)

Ron - RO36BRDE240SV08119112400

Euro - RO94BRDE240SV06888962400


 

 

 

 

Citit 383 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 11:51