08 Iunie 2021

07.06.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Peste 100 persoane din com. Dodești, jud. Vaslui au participat la prima campanie de ecologizare din cadrul proiectului „Înființarea și funcționarea CENTRULUI COMUNITAR INTEGRAT din com. Dodești, jud.Vaslui”

Cod Proiect: 130201

Vineri, 4 iunie 2021, în cadrul proiectului „Înființarea și funcționarea Centrului Comunitar Integrat din comuna Dodești, județul Vaslui” s-a desfășurat prima ediție a campaniei „Luna Curățeniei” – acțiune de colectare deșeuri și igienizare a spațiilor verzi cu ajutorul și implicarea directă a comunității.

După o lungă perioadă de precipitații, vremea a ținut în sfârșit cu noi iar natura s-a pregătit pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului. Noi, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași în calitate de lider de proiect alături de partenerii noștri Comuna Dodești și Școala Gimnazială "Victor Ion Popa" Dodești ne-am bucurat de prezența a peste 20 de adulți și 80 de copii din comuna Dodești ce au răspuns cu deschidere și entuziasm îndemnului: „Contribuim la îmbunătățirea calității vieții din comuna noastră!”.

A fost o zi plină de soare, de voie bună dar și cu multe învățăminte prețioase, atât pentru copii cât și pentru adulți. Împreună am reușit să colectăm peste 40 de saci cu deșeuri din zonele de intervenție ale comunei (spațiile verzi din preajma drumurilor sătești și comunale Dodești). Am conștientizat cât de nocive sunt deșeurile și ambalajele de plastic pentru mediu și am realizat că pășim zilnic pe lângă ele și nu ne dăm seama de impactul acțiunilor sau nonacțiunilor noastre. Membrii comunității Dodești, de la cel mai mic, la cel mai mare, au devenit astfel promotori ai respectului față de natură și un exemplu de comportament responsabil.

Doamna Primar Cerbu Loredana organizează activități asemănătoare în fiecare an în comuna Dodești și ne bucurăm, încă o dată, că viziunea dumneaei se pliază obiectivelor noastre pentru dezvoltare rurală.

În deschiderea evenimentului, dna Primar a vorbit despre scopul și obiectivele campaniei și a subliniat importanța acestor acțiuni pentru sănătatea comunității „Fiecare gest de bunăvoință contează, natura ne oferă hrană și viață, haideți să avem grijă de ea și să o prețuim așa cum merită!”.

Și pentru că suntem conștienți de importanța educației, pe întreg parcursul lunii trecute, dascălii din comunitate au organizat o multitudine de activități informative și creative cu prilejul cărora, elevii au învățat despre: reciclarea materialelor, efectele deșeurilor asupra naturii, comportamentele față de natură.

Cu ocazia campaniei Luna Curățeniei, juniorii fost implicați și în activități de colectare, selectare și reciclare ce au avut ca scop conştientizarea rolulului fiecăruia dintre noi în realizarea unui mediu mai sănătos.

Toate materialele necesare desfășurării campaniei - saci de gunoi, mănuși, greble, mături, apă potabilă, au fost puse la dispoziție de către organizatori. La finalul evenimentului, ne-am bucurat împreună de câteva momente de relaxare, am socializat și am tras concluziile zilei.

Felicitări tuturor participanților și organizatorilor, mulțumim Primăriei Dodești, Școlii Gimnaziale "Victor Ion Popa", voluntarilor noștri, elevilor, cadrelor didactice implicate, părinților și tuturor celor care s-au alăturat cauzei noastre ecologice. Prin asftel de acțiuni aparent simple dar atât de necesare mediului, contribuim la dezvoltarea unei comunități curate și sănătoase de care ne vom bucura atât noi cât și generațiie viitoare.

Acțiunea „Luna Curățeniei” face parte dintr-o serie de activități de implicare activă și voluntariat pentru dezvoltare rurală și are ca scop angrenarea grupului țintă în acțiuni voluntare spre soluționarea problemelor sociale și mediu cu care se confruntă comunitatea Dodești. În total vor fi organizate 2 acțiuni de ecologizare - Luna curățeniei și 2 acțiuni de plantare copaci – Luna mediului, acțiuni ce au menirea de a informa, educa și dezvolta motivația grupului țintă pentru cunoașterea, ocrotirea și conservarea naturii.

OBIECTIVELE ACȚIUNII LUNA CURĂȚENIEI:

·      Dezvoltarea  capacității de a relaționa cu mediul, de a identifica problemele cu care se confruntă comunitatea și de a enunța soluții de intervenție în vederea protejării mediului înconjurator;

·      Curățenia și amenajarea spațiului verde din jurul casei, a școlii, a comunității;

·      Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea activă în acest program;

·      Părinții să-și învețe copiii să acționeze cu respect față de mediu;

·      Copiii să-și învețe părinții să iubească și să protejeze natura;

·      Crearea unei mişcări locale, puterea exemplului pentru alte localități.

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI

„Dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate pentru îmbunătățirea calității vieții pentru un numar de 250 de persoane din comunitatea marginalizată din comuna Dodești, județul Vaslui”.

Activitățile și serviciile ce se vor realiza în cei 2 ani și 6 luni de implementare a proiectului:

Servicii Socio-Educaționale,

Îngrijire la Domiciliu Pentru Vârstnici,

Informare și Consiliere Socio-Profesională,

Măsuri pentru Dezvoltare Comunitară.

Perioada de derulare a proiectului: 11 decembrie 2020 – 31 mai 2023.

Valoarea totală a proiectului: 4,352,834.02 lei din care nerambursabil 4,331,282.27 lei.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

PERSOANE DE CONTACT:

Maftei Păvălucă Anca Diana: Manager Proiect Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași (Lider de proiect)

Simion Gabriela Janeta: Director General al Școlii Gimnaziale "Victor Ion Popa" Dodești  (Partener 1)

Cerbu Loredana: Primar al comunei Dodești, jud. Vaslui,  (Partener 2)

Citit 80 ori Ultima modificare Marți, 08 Iunie 2021 11:34