Conferinţa de presă cu ocazia finalizării proiectului A.M.I.C

25 Iulie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ                                           23 Iulie 2021

Ieri, 22 iulie 2021, în comuna Preutești, județul Suceava s-a desfășurat Conferinţa de presă cu ocazia finalizării proiectului A.M.I.C. -

Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate (cod proiect 115048)

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași în parteneriat cu Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, județul Suceava, a organizat joi, 22 iulie 2021, ora 11.00, la Căminul Cultural Basarabi din comuna Preutești, Conferinţa de presă cu ocazia finalizării proiectului A.M.I.C. - Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate.

Conferința a început cu Prezentarea Domnului Vasiliu Ion - Primar al comunei Preutești, reprezentantul Partenerului 1. Domnul Primar a vorbit despre importanța proiectelor europene în dezvoltarea comunităților și a dezvăluit audienței începuturile colaborării, cum a luat ființă proiectul A.M.I.C. în urmă cu 5 ani, parcursul  scrierii proiectului și apoi demersurile spre implementarea acestuia, persoanele ce l-au sfătuit în prioritizarea activităților, recomandările primite și cum au fost sprijiniți în toți acești ani. „Proiectul AMIC reprezintă «cireașa de pe tort» a proiectelor, acesta a adus beneficii multiple comunei Preutești, a produs o adevărată evervescență în rândul membrilor comunității prin toate măsurile și activitățile desfășurate. 60 % din populația comunei a beneficiat de servicii variate, de la cursuri de calificare, sprijin în antreprenoriat, educație și multe alte beneficii și măsuri integrate menite să îmbunătățească viața membrilor comunității Preutești”.

Evenimentul a continuat cu prezentarea reprezentantului Partenerului 2 – Domnul Șchiopoaia Neculai, Coordonator activități Școala Gimnazială Preutești. Acesta a vorbit despre dotările materiale aduse școlii cu ajutorul proiectului A.M.I.C.: seturi de mobilier, 6 table interactive, 6 video-proiectoare, sistem audio performant, imprimante, biciclete, tablete, servicii de catering și subvenții pentru elevi. De asemenea, a enumerat și beneficiile educaționale: program after-school, realizarea temelor, activități extrașcolare, serbări, ateliere educaționale. „Prin implicarea noastră, a copiilor și a părinților am văzut că se poate și altfel. Mulțumesc partenerilor și colegilor pentru devotament, răbdare și implicare. Am simțit că lucrez într-o echipă de oameni de calitate ce și-au dat interesul să cunoască nevoile și necesitățile copiilor, au empatizat cu noi și ne-au fost mereu alături pe tot acest parcurs”.

Din partea Solicitantului proiectului, a luat cuvântul Părintele Iacob Iosif, Director General al Asociației Centrul Diecezan Iași: „Este o bucurie și o onoare să fim astăzi împreună la culegerea roadelor proiectului pe care acum 5 ani, colegii mei s-au gândit să îl denumească AMIC. Și este cu prisosință prietenos pentru că stabilește legături și responsabilități în rândul comunității”. Domnul Director a subliniat importanța continuării acestor principii și după finalizarea proiectului și a oferit un impuls comunității „Prin acest proiect, oamenii care s-au întâlnit, au putut să identifice căile de sprijin de care au nevoie, dar și ce pot ei oferi la rândul lor celorlalți. Prin această colaborare, s-a reușit a se rezolva mai multe aspecte ale dimensiunii vieții oamenilor, de la dimensiunea educațională, la cea umană și socială, la dimensiunea însemnătății vieții omului în ansamblul său. Mulțumim că ne-ați primit în comuna dumneavoastră, mulțumesc angajaților și managerului acestui proiect, împreună ați ajutat copilul, tânărul, adultul și bătrânul să le fie respectate demnitatea și valoarea umană.

Conferința a continuat prin prezentarea realizată de doamna Anca Diana Maftei Păvălucă, managerul proiectului, din partea Asociației Centrul Diecezan Iași. „Au fost 3 ani frumoși, 3 ani plini de provocări și satisfacții nenumărate. Precum albina ce reușeste să îsi construiască fagurele sub forma unui hexagon perfect – de unde și imaginea generală a proiectului - așa și noi, de când am început acest demers în urmă cu 5 ani, ne-am străduit să îndeplinim tot ceea ce ne-am asumat, iar acum suntem bucuroși să vă prezentăm rezultatele”.

Doamna Manager de proiect a prezentat aspecte bugetare și a enumerat indicatorii obținuți pe fiecare segment de activitate:

1. MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU ACCESUL ȘI/SAU MENȚINEREA PE PIAȚA MUNCII:

·      300 de persoane au participat la cele 6 caravane organizate pentru recrutarea grupului țintă;

·      356 de persoane adulte au beneficiat de măsuri de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă: informare, consiliere, orientare și mediere;

·      308 membri ai comunității au participati la cursuri formare profesională;

·      298 de persoane au absolvit cursuri de formare profesională: 26 au absolvit cursul de  Competențe Antreprenoriale, 30  Îngrijitoare Bătrâni la domiciliu, 42 Bucătari, 20 Frizeri/coafor/manichiurist/pedichiurist, 16 Cofetari patiseri, 15 Tehnicieni maseuri, 20 Infirmiere, 25 Lucrători în alimentație - Ajutor de ospatar, 20 Mecanici Auto, 23  Brutari, 25 Lucrători în comert, 21 Babysitter și 15 Tâmplari;

·      21 angajatori și 200 de beneficiari au participat la cele doua Burse a locurilor de muncă organizate cu scopul de a facilita întâlnirea dintre angajatorii locali și membrii grupului țintă din com. Preutești;

·      70 de persoane ce au beneficiat de cursurile de formare profesională AMIC și-au găsit un loc de muncă;

·      98 seminarii motivaționale au fost organizate pentru membrii grupului țintă.

2.MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU CREȘTEREA ACCESULUI ȘI PARTICIPĂRII LA EDUCAȚIE

·      119 de elevi si preșcolari din comunitatea marginalizată, au beneficiat de servicii „Școală după școală” participând zilnic la activități educaționale și activități de dezvoltare a abilităților de viață independentă și a unui comportament pro-social;

·      190 de părinți au primit servicii de educație și consiliere parentală și au participat la seminarii informative;

·      119 elevi au participat la ateliere științifice;

·      100 de copii din comunitate, școlari si preșcolari au participat la competiții sportive și ateliere educative organizate în vederea promovării unui stil de viață sănătos și armonios;

·      5 serbări au fost realizate pentru cultivarea comportamentului creativ și intelectual al copiilor.

3. MĂSURI PENTRU DEZVOLTAREA ȘI FURNIZAREA DE SERVICII SOCIO-MEDICALE ȘI MEDICALE

98 de vârstnici au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu (monitorizare sănătate, consiliere, recuperare medicală, sprijin în treburile gospodărești), iar 40 au primit zilnic câte o masă caldă la domiciliu;

560 persoane au beneficiat de consultații oftalmologice, iar 170 perechi de ochelari au fost oferite;

190 persoane au beneficiat de servicii stomatologice.

4. MĂSURI PENTRU SUSȚINEREA ANTREPRENORIATULUI ÎN CADRUL COMUNITĂȚII

342 persoane au beneficiat de consiliere antreprenorială;

14 afaceri au fost înființate și finanțate cu suma de 25.000 euro;

·      Domenii de activitate firme înființate: spălătorie auto, alimentație – fast food/simigerie, coafor, frizerie – barber shop, atelier tâmplărie din lemn, produse prefabricate din beton, service auto, construcții, producție publicitară, producție peleți.

5. MĂSURI PRIVIND ÎMBUNATĂȚIREA CONDIȚIILOR DE LOCUIT ȘI ASISTENȚĂ JURIDICĂ

·      60 de persoane au beneficiat de servicii sociale ce constau în îmbunatățirea condițiilor de locuit prin oferirea de pachete electrocasnice;

·      122 persoane au primit asistență juridică pentru reglementări acte.

6. MĂSURI PENTRU DEZVOLTARE COMUNITARĂ, VOLUNTARIAT ȘI IMPLICARE ACTIVĂ

·      20 de tineri din comunitate s-au implicat ca voluntari în cadrul proiectului în activitați de sprijinire vârstinci, activități educative pentru copii și au participat activ la campaniile ecologice organizate;

·      50 de bunici din comunitate au beneficiat de sprijinul voluntarilor AMIC: efectuare cumpărături, socializare, ajutor în gosporarie, etc;

·      300 de adulți și copii din comunitate au participat la cele 3 campanii de igienizare a spațiilor verzi „Luna Curățeniei” prin intermediul cărora s-au colectat peste 220 de saci de gunoi;

·      3000 de puieți au fost plantați mulțumită organizării  a 3 campanii de plantare copaci „Luna Mediului” la care au participat activ 355 de membri ai comunității Preutești;

·      6 workshop-uri și 20 de întâlniri pentru rezolvarea problemelor comunității s-au organizat alături de membrii rețelei participative „Oameni pentru Oameni” Preutești pe teme precum: abandonul școlar, violența domestică, adicțiile, colaborarea cu angajatorii locali pentru recrutarea grupului țintă, etc;

S-au organizat și implementat campanii de informare și conștientizare: protejare mediu - „O săptămână fără plastic”, violența în familie - „Recunoaște violența domestică”, sprijinire vârstinici - „Fii AMIC și ajută un Bunic”, susținerea antreprenorilor locali - „Cumpără local, implică-te direct în creșterea economiei localității tale!”, recomandări în perioada de urgență - „C.A.L.M. Continuăm Activitățile cu Liniște și Motivare”.

PREMII, SUBVENȚII ȘI BENEFICII OFERITE ÎN CADRUL PROIECTULUI

·      Persoanele înscrise la cursurile de calificare au primit subvenții de 5 lei/oră pentru o prezență la curs de 100% cu valori cuprinse între 400 și 5400 lei și au beneficiat de masă de prânz pe toată durata cursurilor;

·      308 tablete cu aplicații multimedia au fost oferite participanților la cursurile de formare;

·      2500 lei au fost oferiți sunt formă de premiu pentru cei 70 de absolvenți ce s-au angajat;

·      2100 lei*5 pers/12 luni au fost acordați angajatorilor pentru încadrarea în muncă a absolvenților AMIC;

·      1500 lei/copil/an* 3 ani au fost oferiți sub formă de subvenții pentru 95 copii;

·      65 tablete au fost oferite elevilor beneficiari;

·      95 biciclete au fost oferite școlarilor și preșcolarilor din comunitate.

Mulțumită aportului adus față de bunăstarea comunei Preutești, Domnul Primar Ion Vasiliu a propus acordarea titlului de Cetățean de Onoare a comunei Preutești Doamnei Anca Maftei Păvălucă, domnului Șchiopoaia Neculai și domnului Inspector Crăciun Petru „Pentru tot binele și efortul dvs, meritați din plin să fiți răsfățații noștri”.

Domnul Primar a avut și doi invitați speciali  sub îndemnul că „politica trebuie să vină în sprijinul semenilor”.

Domnul Rusu Ionuț – Directorul Școlii Gimnaziale Preutești și domnul Gheorghe Catălin Coman – Primarul Municipiului Fălticeni ce a vorbit despre parteneriatul pe care îl are cu localitatea Preutești și despre cum proiectele de acest tip dezvoltă comunitățile investind în oameni.

Am avut plăcerea să auzim câteva cuvinte și de la doi beneficiari ai proiectului

Doamna Balaban Elena – absolventă curs Îngrijitoare bătrâni la domiciliu: „Am întâlnit oameni deosebiți ce m-au inspirat și m-au ajutat în carieră. Mulțumită acestui proiect mi-am găsit un loc de muncă și am primit suma de 2500 de lei la angajare. Ne-am bucura să mai avem astfel de proiecte, mai ales pentru bătrâni”.

Domnul Bejenaru Dumitru – beneficiar servicii antreprenoriat: „Am avut această șansă la care nici nu am visat. Cei 25.000 euro primiți mi-au schimbat total viața și perspectiva. Am un service auto cu doi angajați, iar suma primită am folosit-o pentru achiziția unei cabine de vopsit performantă și o multitudine de echipamente de specialitate”.

Evenimentul s-a încheiat într-un mod festiv și pozitiv prin oferirea unei surprize din partea Școlii Gimnaziale Preutești - un program artistic desfășurat de elevi și preșcolari superbi și talentați. Doamna Roxana Florea – Mediator Școlar P2 a mărturisit că elevii ei au întrebat-o „Nu mai vine AMIC pe la noi?”.  Chiar dacă și-a încheiat activitatea, AMIC va fi mereu printre noi prin activitățile și măsurile luate, acțiuni ce au devenit îndemn și exemplu pentru construirea unui viitor în care progresul, munca bine facută și implicarea activă vor fi la îndemâna oricărui cetățean al comunei Preutești.

Proiectul a fost finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”, având o durată de 3 ani și 5 luni, cu începere din data de 11 februarie 2018.

Proiectul AMIC şi-a propus ca obiectiv generaldezvoltarea și implementarea de măsuri integrate, prin activități specifice reducerii riscului de sărăcie și excluziune socială, pentru un numar de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non roma) din comuna Preutești, județul Suceava”. Valoarea totală aprobată a proiectului a fost de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Mai multe informații puteți obține pe email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro.

Vă invitam pe grupul Facebook al proiectului pentru descrierea detaliată a tuturor activităților desfășurate:  Proiect A.M.I.C

Citit 113 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iulie 2021 11:20