Marți, 18 ianuarie 2022, în Sala Albastră a Centrului de Plasament „Sfântul Iosif”, membrii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași au participat la un eveniment care a constat în celebrarea realizărilor din anul 2021 și conturarea perspectivei pentru anul ce tocmai a început.
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea de centre regionale de Îngrijire la Domiciliu situate în: jud. Iași – mun. Iași, com. Butea, com. Mircești, com. Oțeleni, com Hălăucești, com. Stolniceni-Prăjescu, com. Tansa, orașul Târgu-Frumos, jud. Neamț – mun. Roman, com. Tămășeni, com. Săbăoani, com. Sagna, jud. Suceava – mun. Suceava, com. Preutești, jud. Vaslui – mun. Huşi, com. Berezeni, com. Dodești, jud. Bacău – com. Pârgărești, com. Faraoani.
În 21 de ani de activitate, îngrijirea la domiciliu a presupus implicare şi responsabilitate socială, angajare şi devotament pentru oameni şi sănătatea lor, o misiune presărată cu multă dăruire şi pasiune pentru slujirea aproapelui. În anul ce tocmai s-a încheiat, personalul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu, format din aproximativ 60 de angajați, a asistat peste 1300 de beneficiari cu grade diferite de dependenţă, ce suferă din cauza stării de sănătate, a singurătăţii şi a stării materiale precare.
În cadrul întâlnirii, s-au retrăit cu bucurie momentele anului 2021, un an bogat în activități, dar și în provocări diverse, mai ales în contextul pandemiei care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputinţă. De asemenea, s-au stabilit principalele activități, evenimente și posibile colaborări, parteneriate unde vor fi implicați și voluntari ai programului.
În cadrul evenimentului, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor pline de emoție ale Pr. Iosif Iacob – directorul general al asociției noastre: Dragi lucrători ai Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, trebuie să conștintizați valoarea pe care o aveți, valoare ce constă în ceea ce purtați în adâncul ființei voastre. Cum voi ați ales să fiți atenți la ce se întâmplă în jur, aveți o sensibilitate și o valoare aparte ce generează împlinire și bucurie celorlalți. Sfânta Tereza de Calcutta spunea „eu nu am vrut să fiu în viață decât o picătură de apă curată într-un ocean”. Sperăm să fim cu toții picături și izvor de viață pentru cei aflați în suferință. Vă mulțumesc pentru spiritul cu care v-ați alăturat misiunii noastre.
Recunoştinţa noastră merge acum, către voi dragi asistenți sociali, asistenți medicali, kinetoterapeuți, medici și îngrijitori bătrâni pentru spiritul de credință, implicare, sacrificiu și solidaritate față de bunicii aflați în suferință. Alături de voi am promovat spiritul adevăratei iubiri și carități creștine.
Crăciunul pentru fiecare dintre noi are o înțelegere personală. Știm și simțim ceva magic, cu siguranță, atunci când ne gândim la Crăciun. Fiecare ar putea povesti multe întâmplări petrecute în timp, din această perioadă magică, anumite emoții fiind legate de mirosul, frigul sau albul imaculat al zăpezii, căldura din case și iubirea celor din jur. Dar pentru unii, sărbătorile reprezintă zbucium interior, dificitultăți de ordin material și financiar. Tot ceea ce au visat copii acestor familii a fost ca măcar de Craciun să se bucure de o viață fără lipsuri și fără suferințe.
Pentru cei mai mulţi dintre noi, Sărbătoarea Crăciunului înseamnă timp petrecut cu familia, cadouri, bucurii. Dar dincolo de aceste aspecte ale sărbătorii, Naşterea Domnului ne aminteşte de credinţă, de rugăciune, de sensul existenţei noastre, de minunea darurilor, de înţelegerea şi dragostea pentru aproape, de datoria de acceptare şi ajutorare a celor în nevoie.