Familia creează valorile, valorile creează familia!

 

  Unele lucruri probabil se schimbă, dar noi începem și sfârșim cu familia”

 Anthony Brandt

  La data de 15 mai, anual, este sărbătorită Ziua Internațională a Familiilor cu scopul de a marca importanța pe care comunitatea o acordă familiilor, fiind în același timp o oportunitate pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acestea.

  Vineri, 28 mai, începând cu ora 14:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a sărbătorit Ziua Internațională a Familiilor. Astfel, s-a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți, pe tema „Familia creează valorile, valorile creează familia!”.

 Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. Scopul principal al acestei zile este de a accentua importanţa familiei şi de a promova valorile familiei – egalitatea, dragostea, respectul, împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor în etate.

 Despre conceptul de familie, fie ea tradițională sau nu, s-au scris multe lucruri în timp, însă familia nu este despre teorie, ci despre practică. Diferența dintre teorie și practică stă în valorile morale și personale ale fiecărui individ.  Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă pe ce valori își construiește familia și odată ce avem posibilitatea să alegem, urmările acestei alegeri devin consecințele împlinirilor sau neîmplinirilor pe care le avem în raport cu propria familie. Valorile familiei sunt un set de credințe, principii, obiceiuri, relații respectuoase și manifestări de afecțiune transmise de-a lungul generațiilor. Familia este fundamentul fiecărei societăți.

 În familie, omului îi e asigurată hrana, odihna și condițiile pentru un trai decent, membrii familiei cooperând pentru a întreține aceste condiții. Pe lângă îndeplinirea funcțiilor biologice, familia mai are rolul de a susține procesul de socializare, fiind un loc pentru introducerea copiilor în viața socială. De asemenea, în cadrul familiei, membrii acesteia care fac deja parte din societate, sunt în stare să se dezvolte în acest plan în interiorul familiei, îmbunătățându-și calitățile, cunoștințele, valorile personale și sociale.

 Timp de două ore, am reușit împreună să aducem zâmbete, să comunicăm, să uităm pentru câteva clipe de probleme. Nimic nu este mai important pe lumea aceasta decât a avea alături o familie care să te susțină, o familie în care să-ți găsești sprijinul și relaxarea, impulsul și motivația, o familie în sânul căreia să te găsești așa cum ești și îi găsești și pe toți cei dragi așa cum sunt ei.

 Pe această cale, dorim să mulțumim și voluntarilor Centrului nostru ce au participat la activitate, atrași atât de tema adusă în discuție, cât de emoțiile trăite.

 

Claudia Ciocan – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

 

Acest grup de suport a fost organizat prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială!, finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

 

 

 

 

 

 

 

Citit 542 ori Ultima modificare Marți, 01 Iunie 2021 17:20
« Septembrie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30