01 Iunie 2021
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 


  Pentru că dacă aşteptăm să trăim într-o lume mai bună trebuie să contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim în lume.” 

 (Mahatma Ghandi)

 Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială!,  a organizat pe 27.05.2021 cursul „Cunoscându-te pe tine, vei cunoaște lumea!” dedicat voluntarilor din Domeniul Copii, Tineri, Familii.

07 Mai 2021
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 Astăzi, 7 mai 2021 a avut loc o întâlnire cu studenții de la specializarea Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași privind stagiul de practică ce au ales să îl urmeze la asociația noastră.

 Întâlnirea a debutat cu un cuvând din partea Pr. Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Părintele s-a axat pe câteva valori ce definesc asistentul social: vocație, împlinire, responsabilitate. Un lucrător în domeniul social alege să urmeze o vocație, nu o profesie, o viață trăită într-un mod împlinit, cultivând valorile sociale. S-a adresat tinerilor studenți ca unor viitori profesioniști ce pășesc spre o misiune de slujire a celor aflați în nevoie.

 Ulterior în cadrul întâlnirii, reprezentanții programelor noastre sociale: Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco, Centrul de Plasament Sfântul Iosif, Centrul de Resurse pentru Familii și Centrul de Îngrijire la Domiciliu, au prezentat misiunea fiecărui program și activitățile ce pot fi efectuate în cadrul stagiilor de practică. De asemenea, am avut ocazia de a asculta mărturia Veronicăi, beneficiară a Centrului de Plasament Sfântul Iosif. Veronica este studentă la Facultatea de Psihopedagogie Specială din Iași și este beneficiara programului de 8 ani. În cadrul centrului de plasament, găsesc o comunitate de viaţă şi de iubire, o altfel de familie care îmi oferă un sentiment de siguranţă, încredere, sprijin, înțelegere. Mediul din care provenim nu ne definește. Oamenii trebuie prețuiți indiferent de statut.

 Întâlnirea s-a încheiat cu o activitate interactivă propusă de colega noastră, Amalia Hrubaru, responsabil al Departamentului de Voluntariat. Participanții au adresat întrebări, au găsit și împărtășit valori comune cu ceilalți colegi.

 Dragi practicieni, cu acest prilej vă adresăm o mulțumire specială că pășiți spre o misiune caritativă. Prin experiența de practică și cu siguranță, ca viitori voluntari, veți transmite un mesaj deosebit societății deoarece actele de voluntariat derivă din înţelegerea conştientă a anumitor valori: vocație, împlinire, responsabilitate.

 

Activităţi de practică în cadrul Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”:

 • asistarea copiilor la efectuarea temelor.

 • implicarea în activităţi ludice, educative și recreative.

 • realizarea de obiecte hand-made.

 • realizarea de activități în taberele dedicate copiilor.

 

Activităţi de practică în cadrul Centrului de Plasament „Sfântul Iosif”:

 • ajutor la efectuarea temelor.

 • implicarea în activităţi social-recreative.

 • participarea la atelierele de lucru.

 • realizarea de obiecte hand-made.

 

Activităţi de practică în cadrul Centrului de Resurse pentru Familii: 

 • lucru la dosarele beneficiarilor.

 • participarea la grupurile de suport.

 • participarea la activităţi recreative realizate pentru beneficiari.

 • distribuirea de pachete.

 • realizarea de obiecte hand-made. 

 

Activităţi de practică în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu

 • participarea la activități de socializare dedicate vârstnicilor.

 • oferirea de ajutor în gospodărie, în casă, la cumpărături, în activităţile zilnice.

 • vizitarea beneficiarilor, distribuire de pachete cu alimente.

 • realizarea de anchete sociale.

 

09 Noiembrie 2015
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

                Sâmbătă, 07.11.2015, Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat o activitate numită sugestiv „Voluntariatul: punte între suflete”, în cadrul căreia am avut ocazia să cunoaștem oameni frumoși și să prezentăm programele în care persoanele ce vor să devină voluntari activi se pot implica, astfel încât să își dezvolte, pe de o parte, abilitățile personale, iar pe de altă parte, să întărească ideea conform căreia comunitatea trebuie să se implice în crearea unei lumi mai echilibrate.

                Ca în fiecare an, toamna se numără bobocii. Ei bine, noi, cei din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași numărăm voluntarii. Am organizat pentru „inimoșii” noștri un curs de informare și formare totodată a celor care anul acesta vor sprijini proiectele Caritas Iași în calitate de volutari. În cadrul întâlnirii, participanții au avut parte de o prezentare a Centrului Diecezan Caritas Iași precum și a programelor care necesită sprijinul voluntarilor în ceea ce privește eficientizarea și dezvoltarea activităților în curs.

                Într-un mod dinamic și interactiv, voluntarii prezenți la întâlnire au făcut cunoștință cu ai lor colegi de sală prezenți și ei la activitate, dar, mai important, au aflat tipologiile de beneficiari cu care pot lucra, strategiile de acțiune, dar și activitățile în care se pot implica eficient, astfel încât atât noi ca și organizație, cât și ei, actori importanți în mediul social, să avem de câștigat experiențe și trăiri.

                Ne dorim să creștem nivelul de implicare, de comunicare și de responsabilizare, aducând în atenție faptul că, împreună, putem crea un mediu propice dezvoltării personale și profesionale eficient în comunitatea în care trăim.

                Voluntari Caritas Iași, bine ați venit!

                Mihăilă Ioana, Hurduc Mihaela, asistenți sociali Centrul de Resurse pentru Familii și Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”.

 

 

05 Decembrie 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului Centrul Diecezan Caritas Iaşi a sărbătorit, în ziua de 4 decembrie 2014, a douăsprezecea ediţie a Galei Voluntarilor.