Articole filtrate după dată: Noiembrie 2018
30 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

 

 

În perioada 26 – 28 noiembrie a.c. s-a desfășurat primul modul al unui curs de formare a formatorilor pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, organizat de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania.

 Cursul a fost susținut de experți din Germania: Mons. Dr, Prof. Peter Schallenberg, director KSZ, Dr. Arnd Küppers, director adjunct KSZ si Mag. Theol. Lars Schäfers, cercetător asociat KSZ. Formatorii au abordat următoarele teme:„Justiție / Dreptate și iubire: Introducere în Doctrina Socială Catolică”, „Angajamentul personal și social: Iubirea în acțiune”, „Etica Doctrinei Sociale Catolice”, „Ecologia umana: justiția socială și față de mediu. Documentele suport pentru sesiunile de lucru, discuţii si analize pe text în grupuri au fost scrisorile enciclice papale: Deus caritas est, Caritas in veritate, Laudato si, Centesimus annus  și lucrarea DOCAT.

 

 La curs au participat reprezentanți ai asociațiior Caritas diecezane/eparhiale din țară, Kolping Romania, Acțiunea Catolică și Seviciul Maltez de Ajutor, precum și un reprezentant al Conferintei Episcopilor din România și unul de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București. Cursul a avut loc la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov).

 Acest modul de formare este primul dintr-o serie de patru si reprezintă una din componentele proiectului FOCUS - Program de pregătire spirituală în Doctrina Socială a Bisericii Catolice pentru laici și preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din România implicați în activități socio-caritabile, implementat în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2020.

 

Doina Crângașu,
Director executiv

Confederația Caritas România

 

27 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

PROGRAM CONSILIERE ANTREPRENORIALA

LOCATIE: Sediul Centru Diecezan CARITAS Iasi, Sararie, 134, Iasi

Invitam toti beneficiarii din cadrul proiectului, interesati in depunerea unui plan de afaceri si care doresc sa beneficieze de consiliere in elaborarea si finalizarea planului de afaceri, sa se prezinte la sediul CARITAS Iasi in vederea discutarii cu consilierii nostril.

Pentru detalii click aici.

26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

           

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la sediul casei de studii „Gaudium et Spes” din Traian, județul Neamț, s-a desfășurat o zi de reculegere la care au participat persoanele care se dedică muncii pentru binele apropelui din cadrul structurilor socio-caritative din Dieceza de Iași. Ghidul spiritual al grupului a fost părintele Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași. Deasemenea au mai fost prezenți părintele Eugen Robu – Responsabil cu Oficiul pentru Pastorație Sanitară și părintele Egidiu Condac – Director Centrul Diecezan Caritas Iași.

            Au fost prezenți un număr de 55 de persoane, medici, asistenți sociali, asistenți medicali, îngrijitori la domiciliu și voluntari care activează în diferite asociații, fundații și alte structuri socio-caritative și medicale din Dieceza de Iași: Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația Sfântul Vincețiu de Paul – cu reprezentanți din Iași, Târgu Frumos, Roman, Onești și Adjudeni, Centrul Educațional Kolping Oituz, Centrul Medical Barticești, spitalele din Iași.

            Programul zilei a fost compus din meditații, recitarea rozariului, Sfânta Liturghie, colocvii personale și îndrumare spirituală, iar ziua s-a încheiat cu Adorația Euharistică.

Părintele predicator, în prima sa reflecție pe baza parabolei din evanghelia după Sf. Luca, despre omul bogat și Lazăr cel sărac, ne-a invitat să căutăm și să retrezim în noi acea sensibilitate față de semenii noștri, mai ales față de cei marginalizați și săraci. Ne-a încurajat să îndepărtăm obstacolele care stau în fața noastră pentru a-l vedea pe Lazăr cel sărac în cei pe care îi slujim, devenind astfel conștienți că în fiecare este prezent Cristos. Iar timpul cel mai potrivit pentru a produce această transformare în viața noastră nu este mâine, dar este acum. În cea de-a doua reflecție am avut ocazia de a medita asupra regalității lui Isus Cristos. A ne împărtăși din regalitatea pe care a trăit-o și a instaurat-o și pentru noi Cristos pe pământ înseamnă a ne comporta în libertatea fiilor lui Dumnezeu și a trăi în adevăr. Suntem regi nu când posedăm multă putere  și bogăție pământească dar atunci când stăm bine cu noi înșine, când suntem sinceri cu noi și față de alții.  

 

Redăm în continuare și câteva din mărturiile celor prezenți la reculegere:

„După prima participare la o astfel de zi de meditație, inima noastră e mult mai plină de spiritualitate. Am mai deschis o cămăruță a inimii și astfel suntem deschiși să-l vedem pe Lazăr – aproapele nostru în nevoie și să-i oferim ajutor”.

„Părintele Lucian Păuleț ne-a orientat deja spre perioada Adventului, care ne cheamă să dăm deoparte barierele care ne stau în cale, ne cheamă la o decență spirituală, la moralitate. Preocupările noastre zilnice trebuie să facă loc și timp pentru a ajunge la poartă și a-l vedea pe Lazăr, pentru a fi aproape de el. Dumnezeu este aici, prezent în mijocul nostru, trebuie să fim pregătiți să-l vedem.”

„Azi a fost o zi în care mi-am lăsat problemele acasă, un timp în care părintele Egidiu ne-a amintit că suntem oameni și că trebuie să punem problemele noastre în mâna Domnului. Noi, cei care lucrăm în caritate trebuie să devenim conștienți că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. Acest timp de reculegere ne ajută să ne încărcăm spiritual. Prima meditație prezentată de părintele Lucian Păuleț ne-a făcut să înțelegem că trebuie să slujim săracii mereu. Pentru a-l întâlni pe Isus trebuie să-i căutăm pe cei săraci. Preocupările noastre zilnice pot fi date deoparte pentru a fi aproape de persoanele aflate în nevoi.”

„O zi câștigată! Expunerile părintelui Lucian Păuleț sunt pentru orice auditoriu, adevărate exortații: multă putere de convingere și determinare spre meditație și trăire interioară, spirituală. Mulțumesc părinte profesor Lucian Păuleț! Mulțumesc inițiatorilor acestei zile!”

Ziua de reculegere s-a încheiat în fața altarului în urma unor clipe de adorație, primind binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și purtând în noi o vie dorință de a îl duce pe Cristos în casele noastre și în viața celor pe care îi vom întâlni în munca noastră socială sau medicală de fiecare zi.

Dumnezeu să binecuvânteze tot efortul părintelui Lucian Păuleț, al părintelui Adrian Faraoanu, care a fost o gazdă primitoare și generoasă și al tuturor celor care au dat din timpul lor pentru a sta câteva ore în preajma Domnului cu dorința de a se lăsa transformați de iubirea și de harul său.

 

Antonina Dogariu

26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

 

„Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut!” (Mt. 25,40), acest mesaj din binecunoscutul pasaj din Evanghelia Sf. Matei constituie mereu o provocare pentru fiecare dintre noi. Poate reprezenta un bun indicator care ne ajută să ne examinăm conștiința noastră creștină în fața lui Dumnezeu Tatăl pentru care noi toți suntem copii și frați între noi.

Să privim la puritatea copiilor și să vedem cum ar trebui să fie şi sufletele noastre pentru a putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu. Să le oferim copiilor cele bune şi folositoare pentru o temeinică dezvoltare a personalităţii lor. Să ne deschidem inima pentru a ne putea  îngriji de sănătatea copiilor, de educaţia şi de ocrotirea lor. Pe lângă toate acestea, un copil are nevoie de Dumnezeu şi de învăţăturile Sale.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune pentru Dumnezeu”. Ajutând un copil să găsească tăria de a zâmbi fiecare dintre noi să putem spune: Zâmbetul unui copil  este, pentru mine, ca o rugăciune pentru  Dumnezeu.

Apelăm şi în acest an la generozitatea dumneavoastră și vă anunțăm că Centrul Diecezan Caritas Iași, cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Iași,  organizează în a doua duminică din Advent, în data de 9 decembrie 2018, colecta pentru centrele de plasament ale diecezei noastre.

Copiii au nevoie de sprijinul nostru!

Vă dorim un timp de Advent binecuvântat!

 

Pr. Egidiu Condac

Director general al Centrului Diecezan Caritas Iași