Articole filtrate după dată: Duminică, 25 Noiembrie 2018
26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

           

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la sediul casei de studii „Gaudium et Spes” din Traian, județul Neamț, s-a desfășurat o zi de reculegere la care au participat persoanele care se dedică muncii pentru binele apropelui din cadrul structurilor socio-caritative din Dieceza de Iași. Ghidul spiritual al grupului a fost părintele Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași. Deasemenea au mai fost prezenți părintele Eugen Robu – Responsabil cu Oficiul pentru Pastorație Sanitară și părintele Egidiu Condac – Director Centrul Diecezan Caritas Iași.

            Au fost prezenți un număr de 55 de persoane, medici, asistenți sociali, asistenți medicali, îngrijitori la domiciliu și voluntari care activează în diferite asociații, fundații și alte structuri socio-caritative și medicale din Dieceza de Iași: Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația Sfântul Vincețiu de Paul – cu reprezentanți din Iași, Târgu Frumos, Roman, Onești și Adjudeni, Centrul Educațional Kolping Oituz, Centrul Medical Barticești, spitalele din Iași.

            Programul zilei a fost compus din meditații, recitarea rozariului, Sfânta Liturghie, colocvii personale și îndrumare spirituală, iar ziua s-a încheiat cu Adorația Euharistică.

Părintele predicator, în prima sa reflecție pe baza parabolei din evanghelia după Sf. Luca, despre omul bogat și Lazăr cel sărac, ne-a invitat să căutăm și să retrezim în noi acea sensibilitate față de semenii noștri, mai ales față de cei marginalizați și săraci. Ne-a încurajat să îndepărtăm obstacolele care stau în fața noastră pentru a-l vedea pe Lazăr cel sărac în cei pe care îi slujim, devenind astfel conștienți că în fiecare este prezent Cristos. Iar timpul cel mai potrivit pentru a produce această transformare în viața noastră nu este mâine, dar este acum. În cea de-a doua reflecție am avut ocazia de a medita asupra regalității lui Isus Cristos. A ne împărtăși din regalitatea pe care a trăit-o și a instaurat-o și pentru noi Cristos pe pământ înseamnă a ne comporta în libertatea fiilor lui Dumnezeu și a trăi în adevăr. Suntem regi nu când posedăm multă putere  și bogăție pământească dar atunci când stăm bine cu noi înșine, când suntem sinceri cu noi și față de alții.  

 

Redăm în continuare și câteva din mărturiile celor prezenți la reculegere:

„După prima participare la o astfel de zi de meditație, inima noastră e mult mai plină de spiritualitate. Am mai deschis o cămăruță a inimii și astfel suntem deschiși să-l vedem pe Lazăr – aproapele nostru în nevoie și să-i oferim ajutor”.

„Părintele Lucian Păuleț ne-a orientat deja spre perioada Adventului, care ne cheamă să dăm deoparte barierele care ne stau în cale, ne cheamă la o decență spirituală, la moralitate. Preocupările noastre zilnice trebuie să facă loc și timp pentru a ajunge la poartă și a-l vedea pe Lazăr, pentru a fi aproape de el. Dumnezeu este aici, prezent în mijocul nostru, trebuie să fim pregătiți să-l vedem.”

„Azi a fost o zi în care mi-am lăsat problemele acasă, un timp în care părintele Egidiu ne-a amintit că suntem oameni și că trebuie să punem problemele noastre în mâna Domnului. Noi, cei care lucrăm în caritate trebuie să devenim conștienți că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. Acest timp de reculegere ne ajută să ne încărcăm spiritual. Prima meditație prezentată de părintele Lucian Păuleț ne-a făcut să înțelegem că trebuie să slujim săracii mereu. Pentru a-l întâlni pe Isus trebuie să-i căutăm pe cei săraci. Preocupările noastre zilnice pot fi date deoparte pentru a fi aproape de persoanele aflate în nevoi.”

„O zi câștigată! Expunerile părintelui Lucian Păuleț sunt pentru orice auditoriu, adevărate exortații: multă putere de convingere și determinare spre meditație și trăire interioară, spirituală. Mulțumesc părinte profesor Lucian Păuleț! Mulțumesc inițiatorilor acestei zile!”

Ziua de reculegere s-a încheiat în fața altarului în urma unor clipe de adorație, primind binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și purtând în noi o vie dorință de a îl duce pe Cristos în casele noastre și în viața celor pe care îi vom întâlni în munca noastră socială sau medicală de fiecare zi.

Dumnezeu să binecuvânteze tot efortul părintelui Lucian Păuleț, al părintelui Adrian Faraoanu, care a fost o gazdă primitoare și generoasă și al tuturor celor care au dat din timpul lor pentru a sta câteva ore în preajma Domnului cu dorința de a se lăsa transformați de iubirea și de harul său.

 

Antonina Dogariu

26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

 

„Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut!” (Mt. 25,40), acest mesaj din binecunoscutul pasaj din Evanghelia Sf. Matei constituie mereu o provocare pentru fiecare dintre noi. Poate reprezenta un bun indicator care ne ajută să ne examinăm conștiința noastră creștină în fața lui Dumnezeu Tatăl pentru care noi toți suntem copii și frați între noi.

Să privim la puritatea copiilor și să vedem cum ar trebui să fie şi sufletele noastre pentru a putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu. Să le oferim copiilor cele bune şi folositoare pentru o temeinică dezvoltare a personalităţii lor. Să ne deschidem inima pentru a ne putea  îngriji de sănătatea copiilor, de educaţia şi de ocrotirea lor. Pe lângă toate acestea, un copil are nevoie de Dumnezeu şi de învăţăturile Sale.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Zâmbetul copilului este pentru mamă ca o rugăciune pentru Dumnezeu”. Ajutând un copil să găsească tăria de a zâmbi fiecare dintre noi să putem spune: Zâmbetul unui copil  este, pentru mine, ca o rugăciune pentru  Dumnezeu.

Apelăm şi în acest an la generozitatea dumneavoastră și vă anunțăm că Centrul Diecezan Caritas Iași, cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Iași,  organizează în a doua duminică din Advent, în data de 9 decembrie 2018, colecta pentru centrele de plasament ale diecezei noastre.

Copiii au nevoie de sprijinul nostru!

Vă dorim un timp de Advent binecuvântat!

 

Pr. Egidiu Condac

Director general al Centrului Diecezan Caritas Iași

                                                                           

 

 

26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

In data de 20 noiembrie 2018 a avut loc la Stolniceni Prăjescu lansarea cursului de "Bucătar" în cadrul cadrul proiectului "ACTIV - Acțiuni comunitare pentru toți - Incluziune pentru viitor!".  Cursul de Bucătar este un curs de calificare nivel 2 și se derulează pe parcursul a 720 ore din care 240 teorie și 480 practică. Cursul se desfășoară în perioada 20 noiembrie 2018 - 21 mai 2019 și este gratuit pentru membrii comunități care aparțin grupului țintă al proiectului. Cei 15 beneficiari ai cursului vor fi formați de către doamna Dărăbăneanu Georgeta pe partea de protecția muncii și a mediului, și doamnele Neculăeș Antonela și Dondaș Adriana, profesori de specialitate la Liceul Tehnologic Economic "N. Iorga" din Pașcani.

Ocupația de Bucătar presupune realizarea diferitelor preparate culinare după anumite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii. Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare.

Proiectul "ACTIV - Acțiuni comunitare pentru toți - Incluziune pentru viitor!" POCU/140/4/2/115059 este implementat de Centrul Diecezan Caritas Iași în parteneriat cu Primăria Stolniceni Prăjescu, Asociația Gipsy Eyes și Școala Gimnazială Cozmești, în perioada 12.02.2018 - 11.02.2021 și este
cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Mai multe informații privind acest proiect puteți obține la nr de elefon 0232.210085, e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., persoană de contact Mariana Ursan, manager proiect.

 

 

26 Noiembrie 2018 In Noutati si evenimente

A fost publicata metodologia de selectie a planurilor de afaceri pentru proiectul A.C.C.E.S.

Persoanele interesate pot descarca metodologia de aici.